|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Sindirim Sisteminde Karaciğer Fonksiyonu Nasıl Çalışır?

Bile Production

Karaciğerin temel fonksiyonlarından biri safra üretimidir. Safra, yağların sindirimi için önemlidir. Yağlar öncelikle yağlı ve hidrofobiktir, yani su veya su bazlı çözeltilerde iyi çözünmezler. Midenin ve bağırsakların içindeki sıvı çok fazla su içerdiğinden, diyetle tüketilen yağlar, su ile temas miktarını en aza indirmek için büyük küreler içinde birbirine yapışma eğilimindedir. Safra, bu globülleri parçalamaya yardımcı olur çünkü yağlarla iyi etkileşime giren kısımları ve suyla iyi etkileşime giren kısımları vardır, bunlar esasen yağlarla çevreleri arasında bir köprü oluşturur. Bu, yağların bağırsaklar tarafından daha kolay emilmesini sağlar.

Toksin Metabolizması

Karaciğer, sindirim sisteminde toksinleri süzme yoluyla da rol oynar. Sindirim sisteminin emdiği bazı şeyler kanda birikebilir ve sindirim sisteminin veya diğer organların dokularını zehirleyebilir. Karaciğer toksinlerin ve diğer şeylerin parçalandığı ana alanlardan biridir (bir işlem metabolizma denir). Bu, karaciğerin sindirim sistemiyle etkileşime girdiği diğer bir yoldur --- emdiği bazı besinleri ve kimyasalları metabolize ederek. Örneğin, karaciğer, kimyasalın işlemine ve yok edilmesine yardımcı olarak, sindirim sisteminin alkolü idare etmesinde önemli bir rol oynar.

Kan Şekeri

kandaki şeker miktarını ayarlamak için. Sindirim sistemi fazla şekeri glikoz olarak emdiğinde, karaciğer bu enerjinin bir kısmını alabilir ve glikojen adı verilen oldukça kompakt bir karbonhidrat haline dönüştürebilir. Bu, karaciğerin tüketildiğinde fazla şekeri saklamasını sağlar. Sindirim sisteminin şekeri absorbe etmediği periyotlarda glikojen glikoza geri dönüştürülebilir ve açlık döneminde bile kan şekeri seviyesini yüksek tutmak için kullanılabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır