1. Şizofreni:Katatoni, düşünme, duygu ve sosyal davranışlarda bozulmalarla karakterize ciddi bir akıl hastalığı olan şizofreninin yaygın bir belirtisidir.
2. Majör Depresif Bozukluk:Katatoni, majör depresif bozukluğu olan kişilerde, özellikle şiddetli depresif dönemler sırasında da ortaya çıkabilir.
3. Bipolar Bozukluk:Katatoni, bipolar bozukluğu olan kişilerde, özellikle mani veya depresyon atakları sırasında ortaya çıkabilir.
4. Psikotik Bozukluklar:Şizoafektif bozukluk, sanrısal bozukluk ve kısa psikotik bozukluk gibi diğer psikotik bozukluklar da katatonik semptomlarla ortaya çıkabilir.
5. Organik Beyin Bozuklukları:Katatoni, travmatik beyin yaralanmaları (TBI), ensefalit, menenjit ve Parkinson hastalığı ve Huntington hastalığı gibi bazı nörodejeneratif hastalıklar dahil olmak üzere organik beyin bozukluklarıyla ilişkilendirilebilir.
6. Metabolik ve Endokrin Bozukluklar:Hipotiroidizm, hipertiroidizm, Cushing sendromu ve Addison hastalığı dahil olmak üzere metabolik ve endokrin bozuklukları olan kişilerde katatoni gözlemlenmiştir.
7. Madde Zehirlenmesi veya Çekilme:Katatoni, bazı maddelerle (örneğin, benzodiazepinler, opioidler, alkol) zehirlenme sonucu veya bu maddelerin bırakılması sırasında ortaya çıkabilir.
8. Enfeksiyonlar:Sepsis ve viral ensefalit gibi ciddi enfeksiyonlar ensefalopati ve katatonik semptomlara yol açabilir.
9. Otoimmün Bozukluklar:Anti-NMDA reseptörü ensefaliti ve lupus gibi bazı otoimmün bozukluklar merkezi sinir sistemini etkileyebilir ve katatoniye neden olabilir.
10. Nöroleptik Malign Sendrom (NMS):NMS, antipsikotik ilaçların nadir fakat ciddi bir yan etkisidir ve katatoniye benzeyebilen katılık, ateş, otonom fonksiyon bozukluğu ve bilinç değişikliği ile karakterizedir.
Katatoninin altında yatan nedeni teşhis etmenin, fiziksel muayeneler, laboratuvar testleri, görüntüleme çalışmaları ve ayrıntılı bir psikiyatrik değerlendirme dahil olmak üzere kapsamlı bir tıbbi ve psikiyatrik değerlendirme gerektirdiğini unutmamak önemlidir.