Kişilik bozuklukları, kişinin yaşamında ciddi sıkıntıya ve bozulmaya neden olabilecek esnek olmayan ve sağlıksız düşünme, hissetme ve davranış kalıplarıyla karakterize edilir. Kişilik bozukluğu olan kişiler başkalarının bakış açılarını anlamakta zorlanabilir ve değişime karşı direnç gösterebilirler. Bu onların kendi kişilik bozukluklarını fark etmelerini ve tedavi aramalarını zorlaştırabilir.
Ancak kişilik bozukluğu olan ve durumlarının farkında olan ve aktif olarak tedavi arayışında olan birçok kişi de vardır. Doğru tedaviyle kişilik bozukluğu olan kişiler semptomlarını yönetmeyi öğrenebilir ve tatmin edici hayatlar yaşayabilirler.
Farklı kişilik bozukluklarına ve bunların kişinin durumunun farkındalığıyla nasıl bağlantılı olduğuna daha ayrıntılı bir bakış:
* Antisosyal kişilik bozukluğu: Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler sıklıkla başkalarına karşı empati duygusuna sahip değildirler ve davranışlarının kendilerine veya başkalarına zarar verdiğinin farkında olmayabilirler.
* Sınırda kişilik bozukluğu: Sınırda kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle duygularına ilişkin farkındalık duygusu yüksektir ve eleştirilere karşı çok duyarlı olabilirler. Ancak davranış kalıplarının ve sorunlarına nasıl katkıda bulunduklarının farkında olmayabilirler.
* Histrionik kişilik bozukluğu: Histriyonik kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle dramatik ve dikkat çekici bir davranış tarzına sahiptir. İlgiye ihtiyaç duyduklarının farkında olabilirler ancak bunun ilişkilerini nasıl etkilediğini anlamayabilirler.
* Narsistik kişilik bozukluğu: Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler sıklıkla kendilerine aşırı önem verirler ve başkalarının ihtiyaçlarının ve duygularının farkında olmayabilirler.
* Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu: Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle hayata karşı katı ve mükemmeliyetçi bir yaklaşıma sahiptirler. Kompulsif davranışlarının farkında olabilirler ancak sorunlarına nasıl katkı sağladıklarını anlayamayabilirler.
* Paranoid kişilik bozukluğu: Paranoid kişilik bozukluğu olan kişiler sıklıkla başkalarına karşı yaygın bir güvensizliğe sahiptirler ve kendilerine zulmedildiğine veya hedef alındıklarına inanabilirler.
* Şizotipal kişilik bozukluğu: Şizotipal kişilik bozukluğu olan kişiler sıklıkla olağandışı inanç ve davranışlara sahiptirler ve diğerlerinden farklı olduklarının farkında olabilirler. Ancak durumlarının doğasını anlayamayabilirler.