|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Ruh Sağlığı | kişisel Gelişim
Sağlığı ve Hastalıkları

Güçlendirme ve yetkilendirme arasındaki fark nedir?

Güçlendirme ve Yetkisizleştirme, belirli bir bağlam veya durumda bir bireyin veya grubun kontrol duygusunu, eylemliliğini ve yeteneklerini etkileyen iki zıt kavramdır. Güçlendirme ve yetkilendirme arasındaki temel farklar şunlardır:

1. Tanım :

- Güçlendirme:

Güçlendirme, birine güç, otorite veya hareket etme kapasitesini verme veya artırma sürecini ifade eder. Bireylerin veya toplulukların karar verme, kontrol uygulama ve yaşamlarını etkileyen konulara aktif olarak katılma yeteneklerinin tanınmasını, geliştirilmesini ve desteklenmesini içerir.

- Yetkisizleştirme:

Yetkisizleştirme ise bir kişinin gücünü, özerkliğini veya seçim yapma yeteneğini elinden alma veya azaltma sürecidir. Bireylerin veya toplulukların kendi koşullarını aktif olarak etkileme veya şekillendirme kapasitelerini ortadan kaldırır, bu da çaresizlik ve dışlanma duygularına yol açar.

2. Birey veya Grup Üzerindeki Etkiler :

- Güçlendirme :

Güçlendirmenin bireyler veya gruplar üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Kendine güveni, kişisel eylemlilik duygusunu ve kişinin olumlu değişimi etkileyebileceği inancını geliştirir. Güçlendirilmiş bireylerin inisiyatif alma, bilinçli kararlar alma ve zorlukların üstesinden gelmek için yapıcı davranma olasılıkları daha yüksektir.

- Yetkisizleştirme :

Yetkisizleştirme ise aksine, güçsüzlük, kırılganlık ve kontrol eksikliği duygularına yol açar. Benlik saygısını zayıflatabilir, motivasyonu azaltabilir ve kişisel gelişim ve kolektif eylemin önünde engeller yaratabilir. Yetkisiz bireyler veya topluluklar ilgisizleşebilir, ilgisiz hale gelebilir veya yönlendirme için dış kaynaklara güvenebilir.

3. Güç Kaynakları :

- Güçlendirme:

Yetkilendirme hem iç hem de dış kaynaklardan gelebilir. Dahili olarak, kişisel farkındalığı geliştirmeyi, beceri ve yeterlilikleri geliştirmeyi ve içsel dayanıklılık oluşturmayı içerir. Dışarıdan ise destekleyici sosyal yapılar, kaynaklara ve fırsatlara erişim ve karar alma süreçlerinde söz sahibi olunması yoluyla teşvik edilebilir.

- Yetkisizleştirme :

Yetkisizleştirme genellikle baskıcı sosyal sistemler, kültürel normlar, siyasi yapılar veya bireysel ayrımcılık, marjinalleştirme veya başkalarının yetkisini elinden alan davranışlarla ilgili deneyimler gibi dış faktörlerden kaynaklanır. Eşitsizlik, sömürü ve yetkisizleştirme döngülerini sürdürebilir.

4. Refah Üzerindeki Etki :

- Güçlendirme:

Güçlendirme, bireyin veya grubun refahını olumlu yönde etkiler. Psikolojik sağlığı geliştirir, stresi azaltır ve umut, tatmin ve tatmin duygusunu geliştirir. Güçlendirilmiş bireyler, zorluklarla yüzleşmede daha fazla esnekliğe ve daha güçlü bir öz-yeterlik duygusuna sahip olma eğilimindedir.

- Yetkisizleştirme:

Yetkisizleştirme, refahı olumsuz yönde etkiler, psikolojik ve duygusal sağlığı zayıflatır ve stres, kaygı ve depresyona katkıda bulunur. Kişisel gelişimi sınırlayabilir, hedeflere ulaşmayı engelleyebilir ve yabancılaşma ve dışlanma duygularını sürdürebilir.

5. Sosyal Değişimdeki Rol :

- Güçlendirme:

Güçlendirme sosyal değişimin önemli bir itici gücüdür. Bireyleri ve toplulukları adaletsiz yapılara karşı mücadele etme, haklarını savunma ve hayatlarını etkileyen politika ve sistemlerin şekillendirilmesine aktif olarak katılma konusunda güçlendirir. Güçlendirilmiş topluluklar, eşitliği ve sosyal adaleti teşvik ederek değişimin aracıları haline gelebilir.

- Yetkisizleştirme:

Tersine, yetkilerin elinden alınması toplumsal eşitsizlikleri sürdürür ve belirli grupları diğerlerine göre ayrıcalıklı kılan güç dinamiklerini güçlendirir. Kolektif eylemi engeller ve toplumsal huzursuzluğa, ötekileştirmeye ve çatışmalara yol açabilir.

Güçlendirme ve yetkisizleştirme, bireylerin ve toplulukların deneyimlerini, eylemlerini ve sonuçlarını etkileyen iç içe geçmiş kavramlardır. Güçlendirmeyi teşvik etmek ve güçsüzleştirici faktörleri ele almak, toplumlarda refahı, katılımı ve sosyal adaleti teşvik etmek için gereklidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır