Alkol merkezi sinir sistemini baskılayan bir maddedir, yani beyin ve omuriliğin aktivitesini yavaşlatır. Birisi çok fazla alkol aldığında, bu durum beynin düzgün çalışmasına müdahale ederek, geveleyerek konuşma, bozulmuş koordinasyon ve hafıza kaybı gibi çeşitli semptomlara yol açabilir.
Bazı durumlarda çok fazla alkol alan kişiler, çevrelerinden ve yaptıklarından tamamen habersiz oldukları dönemler olan bilinç kaybı yaşayabilirler. Elektrik kesintileri birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilir ve çok tehlikeli olabilirler çünkü elektrik kesintisi yaşayan kişiler kendilerini içine koydukları risklerin farkında olmayabilirler.
Amnezi, bayılma sonrasında meydana gelebilecek bir tür hafıza kaybıdır. Amnezi kısmi veya tam olabilir ve bilinç kaybı öncesinde, sırasında veya sonrasındaki anıları etkileyebilir. Bazı durumlarda amnezi yaşayan kişiler hafızalarını hiçbir zaman tam olarak geri kazanamayabilirler.
Tüketilen alkol miktarı arttıkça bilinç kaybı ve hafıza kaybı riski artar. Aşırı içki içen kişilerin bu semptomları yaşama olasılıkları daha yüksektir ve ayrıca karaciğer hasarı, kalp hastalığı ve kanser gibi diğer ciddi sağlık sorunlarıyla da karşılaşma olasılıkları daha yüksektir.
Alkol tüketiminizle ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun. Alkol bağımlılığıyla mücadele eden kişilere yardımcı olacak birçok kaynak bulunmaktadır.