|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kemikler , Eklemler Kaslar
Sağlığı ve Hastalıkları

Bebeklerin kafatası eklemleri neden hareketlidir?

Yeni doğmuş bir bebeğin kafatası, henüz birbirine kaynaşmamış birkaç kemik tabakasından oluşur. Bu, kafatasının esnek olmasını ve doğum sırasında doğum kanalına uyum sağlamasını sağlar. Kafatası kemikleri arasındaki eklemler de hareketlidir, bu da beynin yaşamın ilk birkaç ayında hızla büyümesini sağlar. Beyin büyüdükçe, kafatası kemikleri yavaş yavaş birbirine kaynaşır ve yetişkinliğe gelindiğinde tamamen kaynaşırlar.

Bebeklerin kafatası eklemlerinin hareketli olmasının bazı spesifik nedenleri şunlardır:

* Beyin büyümesine olanak sağlamak için: Yeni doğmuş bir bebeğin beyni yetişkin boyutunun yaklaşık %25'i kadardır. Önümüzdeki birkaç ay içinde beyin hızla büyüyecek ve ilk yılın sonunda yetişkin boyutunun yaklaşık %75'ine ulaşacak. Bu hızlı büyüme, kafatası kemiklerinin genişleyebilmesi ve büyüyen beyne uyum sağlayabilmesi için hareket edebilmesini gerektirir.

* Beyni korumak için: Hareketli kafatası eklemleri beyni yaralanmalardan korumaya yardımcı olur. Kafatası kemikleri birbirine kaynaşmış olsaydı, düşme veya başka bir kafa travması durumunda kırılma olasılıkları daha yüksek olurdu. Hareketli eklemler, kafatasının bir darbenin etkisinin bir kısmını absorbe etmesine olanak tanır ve bu da beynin hasardan korunmasına yardımcı olur.

* Doğumu kolaylaştırmak için: Hareket edebilen kafatası eklemleri, doğum sırasında kafatasının doğum kanalına uyum sağlamasına olanak tanır. Kafatası doğum kanalından geçerken sıkışabilir ve uzayabilir, bu da bebeğin kafasının yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olur.

Beyin tam boyutuna ulaştığında kafatası kemikleri yavaş yavaş birbirine kaynaşır. Bu füzyon sürecine kranyal ossifikasyon adı verilir . Yaşamın ilk birkaç ayında başlar ve genellikle yetişkinliğe kadar tamamlanır. Kafatası kemiklerinin füzyonu beynin korunmasına ve kafatasına yetişkin şeklinin verilmesine yardımcı olur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır