|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kemikler , Eklemler Kaslar
Sağlığı ve Hastalıkları

Aşırı kemik neden bazen topuk kemiğinde büyür?

Topuk dikeni olarak da bilinen topuk kemiği üzerinde aşırı kemik büyümesi, öncelikle topuğun tekrarlayan zorlanması veya travmasından kaynaklanır. İşte bu yüzden ortaya çıkıyor:

1. Plantar Fasiit:

- Topuk mahmuzları genellikle topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan kalın doku bandının (plantar fasya) iltihaplanması olan plantar fasiit ile ilişkilidir.

- Plantar fasyanın kronik iltihaplanması ve aşırı kullanımı, topuk kemiğinde kalsiyum birikmesine yol açarak topuk dikeninin oluşmasına neden olabilir.

2. Tekrarlayan Stres:

- Koşma, atlama veya uzun süre ayakta durma gibi topuğa tekrar tekrar baskı uygulayan faaliyetlerde bulunmak, plantar fasyayı ve çevresindeki dokuları zorlayabilir.

- Bu kronik stres, vücudun ekstra kemik büyümesi üreterek bölgeyi güçlendirmeye çalışması nedeniyle topuk dikeninin oluşmasına yol açabilir.

3. Biyomekanik Anormallikler:

- Düz ayaklar veya yüksek kemerler gibi belirli ayak yapıları veya anormallikleri, ağırlığın ayağa dağıtılma şeklini değiştirerek topukta aşırı gerilime yol açabilir.

- Bu anormal biyomekanik topuk dikeni oluşumuna katkıda bulunabilir.

4. Yaşa Bağlı Değişiklikler:

- Yaşlandıkça vücudumuz, kemik gücünü ve esnekliğini korumaya yardımcı olan bir protein olan kolajeni daha az üretir.

- Kollajen üretiminin azalması, plantar fasyayı gerilime ve hasara karşı daha duyarlı hale getirerek topuk dikeni oluşumu riskini artırabilir.

5. Obezite:

- Aşırı kilolu veya obez olmak topuklara ve ayaklara ekstra baskı uygulayarak plantar fasyayı zorlar ve topuk dikeninin gelişmesine katkıda bulunur.

Topuk dikeni sıklıkla bu faktörlerle ilişkilendirilse de, bu rahatsızlıklara sahip tüm bireylerde topuk dikeni gelişmeyeceğini unutmamak önemlidir. Topuk dikeninin oluşumunda genetik ve bireysel farklılıklar da rol oynayabilir. Kalıcı topuk ağrısı veya rahatsızlığı yaşıyorsanız, doğru teşhis ve uygun tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır