|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kemikler , Eklemler Kaslar
Sağlığı ve Hastalıkları

Resimlerle:RA Vücudunuzun Farklı Bölümlerini Nasıl Etkiler?

Romatoid artrit (RA), öncelikle eklemleri etkileyen kronik inflamatuar bir otoimmün hastalıktır. Ancak vücudun diğer kısımlarını da etkileyerek çeşitli semptomlara ve komplikasyonlara yol açabilir. RA'nın vücudun farklı kısımlarını nasıl etkileyebileceğine bir bakalım:

1. Eklemler:

RA genellikle eklemleri etkileyerek iltihaplanma, şişme, ağrı ve sertliğe neden olur. Genellikle el ve ayak parmakları gibi daha küçük eklemlerde başlar, ancak sonunda dizler, kalçalar, omuzlar ve dirsekler dahil daha büyük eklemlere ilerleyebilir.

2. Görünüm:

Romatoid nodüller, deri altında, özellikle dirsekler, bilekler ve parmakların çevresinde gelişebilen sert, yuvarlak şişliklerdir. Bunlar RA'nın yaygın bir belirtisidir ve daha ciddi hastalık aktivitesini gösterebilir.

3. Gözler:

RA, kuru göz sendromuna yol açarak gözlerde tahrişe, yanmaya veya kumlanma hissine neden olabilir. Ayrıca göz dokularında sklerit olarak bilinen ve göz ağrısına ve kızarıklığa yol açan bir durum olan iltihaplanmaya da neden olabilir.

4. Akciğerler:

İnterstisyel akciğer hastalığı (ILD), RA'nın akciğerleri etkileyen, akciğer dokusunda iltihaplanma ve yara izine neden olan bir komplikasyonudur. Nefes darlığı, öksürük ve yorgunluğa neden olabilir.

5. Kalp:

RA, kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere kardiyovasküler problem riskini artırır. RA ile ilişkili iltihaplanma, arterlere zarar verebilir, bu da plak oluşumuna ve arterlerin daralmasına yol açabilir.

6. Kan Damarları:

RA'lı bazı kişilerde kan damarlarının iltihabı olan vaskülit ortaya çıkabilir. Arterleri, toplardamarları veya küçük kan damarlarını (kılcal damarlar) etkileyerek etkilenen damarlara bağlı olarak çeşitli semptomlara yol açabilir.

7. Kemik:

RA, iltihaplanma süreci ve kemik dokusunu parçalayan bazı kimyasalların salınması nedeniyle kemik kaybına ve osteoporoza neden olabilir. Zayıflamış kemikler kırılmalara karşı daha duyarlı hale gelebilir.

8. Kaslar:

Kas zayıflığı ve yorgunluk RA'nın sık görülen semptomlarıdır. Hastalıkla ilişkili iltihaplanma kas dokusunu etkileyerek kas güçsüzlüğüne, ağrıya ve atrofiye yol açabilir.

9. Sinirler:

RA sinir hasarına neden olabilir ve uyuşukluk, karıncalanma, yanma hissi veya kas zayıflığı gibi semptomlara yol açabilir. Sinir hasarı, iltihaplanma, sinirlerin şişmiş dokular tarafından sıkışması veya vaskülit nedeniyle meydana gelebilir.

10. Böbrekler:

RA böbrekleri etkileyerek iltihaplanmaya ve böbrek dokusunda hasara neden olabilir. Romatoid böbrek hastalığı olarak bilinen bu durum idrarda protein ve kan, yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.

RA'lı herkesin bu semptom veya komplikasyonları yaşamayacağını unutmamak önemlidir. RA'nın şiddeti ve ilerlemesi kişiden kişiye değişir. Bir sağlık ekibi tarafından düzenli izleme ve yönetim, olası komplikasyonları önlemek veya ele almak ve genel refahı artırmak için çok önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com