Sternoklaviküler eklem, sternumu (göğüs kemiği) klavikulaya (köprücük kemiği) bağlayan küçük bir eklemdir. Eyer şeklinde bir eklemdir, yani eklemde buluşan kemiklerin yüzeyleri kavisli ve düzensizdir. Bu eklem türü, yukarı-aşağı, yan yana ve dönme hareketleri de dahil olmak üzere geniş bir hareket aralığına izin verir.
Sternoklaviküler eklem yaralanmaları nispeten nadirdir ancak ciddi olabilirler. Sternoklaviküler eklem yaralanmasının en yaygın türü, eklemdeki kemiklerin normal hizalarının dışına çıkmasıyla ortaya çıkan çıkıktır. Çıkıklar anterior (ön), posterior (arka) veya superior (yukarı doğru) olabilir.
Sternoklaviküler Eklem Yaralanmalarının Belirtileri
Sternoklaviküler eklem yaralanmalarının belirtileri şunları içerebilir:
*Göğüs veya omuzun ön kısmında ağrı
* Şişme ve morarma
* Etkilenen kolu hareket ettirmede zorluk
* Eklemde gözle görülür bir şekil bozukluğu
* Etkilenen kolda güçsüzlük
Sternoklaviküler Eklem Yaralanmalarının Tedavisi
Sternoklaviküler eklem yaralanmalarının tedavisi, yaralanmanın ciddiyetine bağlıdır. Çoğu durumda ameliyatsız tedavi başarılıdır. Bu şunları içerebilir:
* Dinlenmek
* Buz
* Sıkıştırma
* Yükseklik
* Ağrı kesici
* Fizik tedavi
Bazı durumlarda sternoklaviküler eklem yaralanmasını onarmak için ameliyat gerekli olabilir. Cerrahi, genellikle cerrahi olmayan tedaviye yanıt vermeyen ciddi çıkıklar veya yaralanmalar için yapılır.
Sternoklaviküler Eklem Yaralanmalarından İyileşme
Sternoklaviküler eklem yaralanmalarında iyileşme süresi, yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak değişir. Çoğu durumda, insanlar birkaç haftadan aylara kadar iyileşir. Ancak bazı yaralanmaların iyileşmesi daha uzun sürebilir.
Düzgün iyileşmenizi sağlamak ve komplikasyonları önlemek için iyileşme sırasında doktorunuzun talimatlarına uymanız önemlidir.
Sternoklaviküler Eklem Yaralanmalarına Bakış
Sternoklaviküler eklem yaralanmalarının görünümü genellikle iyidir. Çoğu insan birkaç ay ila birkaç yıl içinde tamamen iyileşir. Ancak bazı yaralanmaların etkilenen kolda ağrı, sertlik veya güçsüzlük gibi uzun vadeli etkileri olabilir.
Sternoklaviküler Eklem Yaralanmalarının Önlenmesi
Sternoklaviküler eklem yaralanmalarını önlemenin kesin bir yolu yoktur, ancak riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:
* Temas sporlarından kaçının. Sternoklaviküler eklem yaralanmaları en çok futbol, hokey ve ragbi gibi temas sporlarında görülür.
* Kaslarınızı güçlendirin. Güçlü kaslar sternoklaviküler ekleminizi yaralanmalardan korumaya yardımcı olabilir.
* Ağır nesneleri kaldırırken uygun tekniği kullanın. Ağır nesneleri kaldırırken sırtınızı düz tutun ve dizlerinizi bükün. Kollarınızı yukarı doğru uzatarak kaldırmayın.