1. Hipertermi: Bu terim, vücut sıcaklığının normal aralığın (genellikle 37°C veya 98,6°F'nin üzerine) üzerine çıktığı bir durumu ifade eder. Yorucu egzersiz, sıcak hava veya altta yatan tıbbi durumlar gibi çeşitli faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir.
2. Hipotermi: Bu durum hiperterminin tam tersidir ve vücut ısısı normal aralığın (genellikle 35°C veya 95°F'nin altına) altına düştüğünde ortaya çıkar. Özellikle kişinin yetersiz giyinmesi veya uygun izolasyona sahip olmaması durumunda soğuk havaya maruz kalmaktan kaynaklanabilir.
3. Ateş: Ateş, genellikle bir enfeksiyona yanıt olarak vücut ısısının geçici olarak yükselmesidir. Zararlı mikroorganizmalara karşı savaşmak bağışıklık sisteminin doğal bir savunma mekanizmasıdır. Ateş tipik olarak 38°C ile 40°C (100,4°F ile 104°F) arasında değişir.
4. Normal Sıcaklık: Ortalama normal insan vücut sıcaklığı yaklaşık 37°C'dir (98,6°F). Ancak kişiden kişiye biraz farklılık gösterebilir ve gün içerisinde dalgalanmalar gösterebilir. Yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite ve günün saati gibi faktörler vücut ısısını etkileyebilir.
5. Çekirdek Vücut Sıcaklığı: Bu terim beyin, kalp ve karaciğer gibi iç organların sıcaklığını ifade eder. Çekirdek vücut sıcaklığı genellikle cilt sıcaklığından daha yüksektir.
6. Gövde Yüzey Sıcaklığı: Bu, cildin en dış katmanının sıcaklığıdır. Temassız kızılötesi termometre kullanılarak ölçülebilir.
7. Ağız Sıcaklığı: Bu, ağız içinde, genellikle dilin altında ölçülen sıcaklıktır. Vücut ısısını ölçmenin yaygın bir yöntemidir.
8. Aksiller Sıcaklık: Bu koltuk altından (koltuk altı) ölçülen sıcaklıktır. Oral veya rektal sıcaklıklara kıyasla daha az doğru kabul edilir.
9. Rektal Sıcaklık: Bu yöntem, sıcaklığın rektumdan alınmasını içerir. Vücudun çekirdek sıcaklığının daha doğru bir şekilde ölçülmesini sağladığı için genellikle bebekler ve küçük çocuklar için kullanılır.
10. Timpanik Sıcaklık: Bu, timpanik termometre kullanılarak kulak kanalının içinde ölçülen sıcaklıktır. Vücut ısısını düzenleyen hipotalamusun sıcaklığını yansıtır.
Bunlar vücut sıcaklığıyla ilgili yaygın olarak kullanılan terimlerden bazılarıdır. Bu terimleri anlamak, bireylerin sağlıklarını etkili bir şekilde izlemelerine ve korumalarına yardımcı olabilir.