Asteriksis, aynı zamanda çırpma titremesi olarak da bilinir, üst ekstremitelerin distal kısmını etkileyen istemsiz, kısa süreli, aralıklı kas tonusu kaybıdır. Ellerin, özellikle de bileklerin ve parmakların ani, kısa ve düzensiz sarsılma hareketi ile karakterize edilir ve bu da ellerin anlık olarak düşmesine veya yana doğru kaymasına neden olur.
Asteriksis en yaygın olarak, karaciğerin ciddi şekilde hasar görmesi ve toksinlerin kandan yeterince uzaklaştırılamaması durumunda ortaya çıkan bir durum olan hepatik ensefalopati ile ilişkilidir. Bu durum tipik olarak, yara izi ve karaciğer fonksiyonunda bozulma ile karakterize kronik bir karaciğer hastalığı olan sirozlu kişilerde görülür.
Hepatik ensefalopatide, kan dolaşımında amonyak gibi toksinlerin birikmesi beynin işlevini etkiler ve asteriks dahil çeşitli nörolojik anormalliklere yol açar. Toksinlerin kas tonusunu ve koordinasyonunu kontrol etmekten sorumlu nöronların normal fonksiyonuna müdahale ettiği düşünülmektedir.
Asteriksis genellikle hepatik ensefalopatinin ciddiyetini değerlendirmek ve karaciğer hastalığının ilerlemesini izlemek için klinik bir işaret olarak kullanılır. Asteriksin varlığı, bilinç düzeyinin tehlikeye girdiğini ve altta yatan karaciğer rahatsızlığının giderilmesi için acil tıbbi müdahalenin gerekliliğini gösterir.