Leptin, yağ depolayan hücreler tarafından üretilen ve salgılanan bir hormondur. Enerji kullanımı ve harcamasını, glikoz ve yağ metabolizmasını ve nöroendokrin ve bağışıklık fonksiyonunu düzenler. Leptin yağ üretimini ve açlığını azaltır ve birçok obezitenin tedavisinde etkili olacağını düşünür. Bununla birlikte, şişmanlığa leptin direnci eşlik eder, yani leptin vücutta iyi çalışmaz. “Diyabet, Obezite ve Metabolizma” da yayınlanan bir klinik araştırma çalışması, leptin tedavisinin obez bireylerde kiloyu önemli ölçüde azaltmadığını ortaya koydu. Hem leptin eksikliği hem de fazla miktarda leptin, çoklu organların işlevsizliğine neden olur. Leptinin akut veya kronik uygulamasının ciddi yan etkilere neden olup olmadığını belirlemek için insanlarda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Sempatik Sinir Sistemi
Leptin, “uçuş-” olarak da bilinen sempatik sinir sistemini uyarır. or-fight ”cevabı. Sinir sisteminin bu kısmı, kalp atış hızı, bağırsak hareketliliği, kan damarı daralması, kemik oluşumu, terleme ve kan basıncı gibi birçok vücut yanıtını düzenler. Ocak 2010'da yayınlanan “Nefroloji ve Hipertansiyonda Güncel Görüş” sayısında obez bireylerde yüksek leptin seviyeleri hipertansiyon ve diğer kardiyovasküler anormalliklerin gelişiminde rol oynayabilir
İnflamasyon
“Endokrin Düzenlemeleri” nin 2009 sayısında, leptinin hayvanlarda iltihaplanmaya neden olan molekülleri arttırdığını ve otoimmün tepkilerin gelişmesine ve ilerlemesine katkıda bulunabileceğini belirtti. Bu çalışma ayrıca, leptinin insanlarda romatoid artrit gelişiminde rol oynadığını gösteren bazı kanıtlar olduğunu da bildirmiştir, ancak çalışmalar tartışmalıdır. “Diyabet, Obezite ve Metabolizma” da yayınlanan bir klinik araştırma çalışması, leptin uygulamasının aşırı kilolu kişilerde tek olumsuz etkisinin enjeksiyon bölgesi reaksiyonları olduğunu bildirdi. “Amerikan Klinik Beslenme Dergisi” ndeki leptin incelemesi, leptin replasman tedavisinin konjenital leptin eksikliği olan çocuklarda bağışıklık fonksiyonunu iyileştirdiğini bildirdi. Ayrıca, birçok hayvan araştırması, leptinin bağışıklık sistemini pozitif şekilde modüle ettiğini ve bulaşıcı hastalıklara karşı koruyuculuğunu göstermektedir.
Meme Kanseri
Obezite, leptin seviyelerinin yüksek olduğu bir hastalık, meme kanseri için risk faktörüdür. 2010'daki “Endokrinle ilişkili Kanser” dergisinde, leptinin laboratuarda meme hücrelerinin büyümesini arttırdığı ve leptin reseptörünün meme kanserli insanlarda yükseldiğini bildiren bir çalışma. Vücuttaki yüksek dolaşımdaki leptin seviyelerinin meme kanseri ilerlemesine katkıda bulunabileceğini gösteren bazı kanıtlar olsa da, leptin tedavisinin meme kanserine neden olduğunu gösteren hiçbir çalışma yapılmamıştır.
Blood Glucose
leptinin “Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri” ndeki bir çalışmada insülinin etkilerini güçlendirmiştir. Bu durumda, enjekte edilen leptin, ayrıca insülin veya oral anti-diyabetik ilaçlar alan diyabetik hastalarda hipogliseminin sıklığını veya şiddetini de potansiyel olarak arttırabilir.
, , ] ]