Astım, solunum yollarını etkileyen enflamatuar bir hastalıktır. Bir astım krizi sırasında, hava yollarının etrafındaki kaslar gerilir ve bu da hava yollarının astarlarının şişmesine neden olur. Şişlik, vücut tarafından daha az oksijenin alınmasına ve hayati organların kullanmasına izin verir. Hızlı bir şekilde tedavi edildiğinde, daha az oksijen alımının etkisi hemen hemen hiçbir şey değildir, ancak, yeterli oksijen içermeyen uzun bir süre beynin normal işlevini etkileyebilir.
Nedenleri
Hava geçişlerinin iltihabı olabilir alerjiye neden olan maddeler tarafından tetiklenebilir. Örnekler arasında evcil hayvan kılı veya tehlikesi, polen, toz, stres, tütün dumanı, hava ve toz değişimleri sayılabilir. Astımı olan birçok kişinin ailesinde alerji veya egzama öyküsü vardır, ancak herkesin öyküsü yoktur. Egzersiz ayrıca astım krizi için tetikleyici olabilir.
Belirtiler
Astımın en sık görülen belirtileri hırıltılı, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve öksürüktür. Ancak, beyinde bir etkisi olduğunu belirten daha ciddi astım belirtileri vardır. Bazı hastalar nefes darlığı nedeniyle şiddetli anksiyete yaşarlar. Diğerleri şiddetli uyuşukluk ve karışıklık gibi düşük bir uyanıklık seviyesine sahip olabilir. Uyuşukluk ve karışıklık, beyindeki oksijen seviyesinin normalden düşük olduğunu gösterebilir.
Oksijen
Oksijen, insan vücudunu canlı tutmak için çok önemlidir. Yeterli miktarda oksijen bulunmadığında, hücre fonksiyonu etkilenir ve ayrıca ölüme neden olabilir. Vücudun bir veya daha fazla bölgesinde oksijenin azalması hipoksi olarak bilinir. Toplam oksijen eksikliği, anoksi olarak bilinir. Herhangi bir oksijen eksikliği olduğunda, beyin en çok etkilenir: beyin vücudun oksijeninin yüzde 20'sini kullanır. Oksijen olmadan dört ila altı dakika sonra, beyin hücreleri ölmeye başlar.
Hipokampus
Beynin medial temporal lobunda bulunan hipokampus kısa süreli anıları uzun süreli hafızalara dönüştürmekten sorumludur. . Hipokampüste herhangi bir hasar olduğunda, hafıza fonksiyonu bozulur. Hipokampus hipoksiye karşı oldukça hassastır, ancak hafıza kaybı sadece solunumun normal astım atağına göre daha da kısıtlı olduğu ciddi bir astım atağında meydana gelebilir. Alınan oksijen miktarı normal kapasitenin yüzde 50'sinden azdır.
Tedavi
Astım hastalarına iki tür ilaç verilir: atakları önlemek için uzun etkili ilaçlar ve kullanılan hızlı rahatlama ilaçları Bir saldırı sırasında. Uzun etkili ilaçlar astımı tedavi etmez, daha çok iltihaplanmayı baskılayarak ve hava yollarını açarak yapılan atakları önler. İlaçların kombinasyonu beyinde etkili olabilecek yeterince ciddi bir astım krizini önleyebilir.