Rezene, çeşitli gastrointestinal durumlar için bitkisel bir ilaç olarak ve yiyeceklerde bir baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Rezene, doğal böcek kovucularda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Rezene karşı alerjik bir reaksiyon, bitkileri bir besin takviyesi olarak almaktan veya bitkiyi cilt üzerinde topikal olarak kullanmaktan oluşabilir. Rezene kullanırken herhangi bir ters reaksiyon geliştirirseniz, doktorunuzu arayın ve belirtilerinizi tartışın. Nadir durumlarda, rezene anafilaksiye, ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilir.
Ingested Rezene
Rezene oral bir takviye olarak alırsanız, alerjik bir reaksiyon dahili olarak çeşitli semptomlara neden olabilir. Tipik olarak çoğu semptom bir rezene takviyesi aldıktan sonra dakikalar içinde gelişir. Baş dönmesi, baş dönmesi ve baygın hissetme. Solunum sisteminizle ilgili semptomlar nefes almada zorluk, nefes darlığı, hışıltı, öksürük, sinüs tıkanıklığı, burun akıntısı, postnazal damlama ve göğüste sıkışma olabilir. İshal, bulantı, kusma, mide ağrısı, şişkinlik ve gaz gelişebilir. Rezene alımı, yutulduktan sonra da cilt reaksiyonlarına neden olabilir.
Topikal Rezene
Rezene, topikal olarak doğal bir böcek kovucu olarak kullanılır ve alerjik cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Topikal olarak uygulanan rezene en sık rastlanan cilt reaksiyonu alerjik kontakt dermatittir. Bu durum, bitkilere maruz kalan bölgede iltihaplanma ve şişmeye neden olan lokalize bir alerjik reaksiyondur. Cilt kırmızılaşabilir ve çok kaşıntılı hale gelebilir. Etkilenen bölgeyi sabun ve suyla yıkayarak ve hidrokortizon kremi uygulayarak bu cilt döküntülerini tedavi edin. Cildinizde rezene kullanmayı bırakın.
Alerji Nedeni
Rezene karşı alerjik bir reaksiyon oluşur, çünkü bağışıklık sisteminiz maddeyi güvenli olarak tanımlamaz. Vücut rezene, izinsiz giren bir madde gibi tepki verir ve immünoglobulin E antikorları ile saldırır. Bu antikorlar mast hücrelerinin aşırı miktarda histamin üretmesine neden olur. Histamin, alerji semptomlarının çoğundan sorumlu olan birincil kimyasal maddedir. Histamin, yumuşak dokuda üretilir ve bu da şişmeye ve yanmaya neden olur. Ne kadar histamin salındığını belirtilerinizin ciddiyet düzeyini belirler.
Tedavi
Bir rezene alerjisi tedavisi, uygun teşhis ve teşhis ile başlar. Doktorunuz durumunuzu onaylamak ve teşhis etmek için alerji testleri yapacak. Kaçınma, alerjik reaksiyonları önlemenin en etkili yoludur. Yanlışlıkla rezene yutarsanız, doktorunuzu arayın. Burun akıntısı veya hışıltı gibi küçük semptomlar antihistamin ile tedavi edilebilir. Daha şiddetli alerjik reaksiyonlar, bir tıp uzmanı tarafından uygulanan bir epinefrin enjeksiyonu gerektirebilir.
, , ] ]