|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Diyafram ve mide ekşimesi

Mide ekşimesi, asitli mide suları mideden yemek borusuna sızdığında oluşan ve iltihaplanmalarına ve astarın hasar görmesine neden olan bir asit reflü belirtisidir. Göğsü karın bölgesinden ayıran ve yemek borusu tabanının yakınında bulunan diyafram nefesi kontrol eden ana kastır. Ancak sağlıklı sindirimde de önemli bir rol oynar. Diyaframla ilgili problemler asit geri akışına katkıda bulunabilir.

Diyaframın Geri Akıştaki Rolü

Diyaframın asit geri akışını önlemede karmaşık bir rolü vardır. Mideye ulaşmak için alt yemek borusu diyaframdaki bir delikten veya “hiatus” içinden geçer. Özofagusun bu alt kısmı, asidik sindirim suyunun mideden geri sızmasını önlemek için normalde sıkıca kapanan bir kas halkası da içerir. Diyafram bu kasın desteklenmesinde karmaşık bir rol oynar - alt özofagus sfinkteri veya LES - mide içeriğinin özofagusa geri akmasını engellemek için yeterince sıkı sızdırmazlık sağlar.

Hiatal Hernias

Hiatal herni, mide ekşimesi semptomlarını tetikleyen, asit reflüsünü etkileyebilecek diyaframın sık görülen bir anomalisidir. Mide göğüs boşluğuna doğru çıkıntı yaptığında veya fıtığa çıktığında oluşur, çünkü diyaframda yemek borusu açılması - hiatus - genişler. Bu, midenin, karın bölgesinde kalmak yerine göğsün içine doğru hareket etmesini sağlar. Birden fazla hiatal herni türü vardır. “Kayan hiatal fıtıkta”, mide ve yemek borusu arasındaki bağlantı diyaframın üstünden kayabilir. "Merck Manual Professional Version" e göre, bu fıtık türü, popülasyonun yüzde 40'ında X-ışınları üzerinde rastlantısal olarak ortaya çıkabilir. Bir paraözofageal hiatal hernide, midenin özofagusa birleştiği nokta normal yerinde kalır, ancak midenin bir kısmı özofagusun bir tarafında istirahat ederek göğüste herniye olur. Hiatal hernilere yaralanma, hamilelik, obezite, ağır kaldırma, cerrahi, genetik faktörler veya yaşlanma neden olabilir.

Mide ekşimesi ve Hiatal Herniler

"Merck Manual Professional Version" e göre yüzde 50'den daha az hiatal hernileri olan kişilerde asit reflü hastalığı vardır. Aslında, kayan veya paraözofageal fıtığı olan kişilerin çoğunda hiçbir belirti yoktur. Ancak bir kişinin hiatal fıtığı varsa ve ower özofagus sfinkter kası düzgün çalışmıyorsa, mide ekşimesi ve diğer belirtiler ortaya çıkabilir. Hiatal herniler ayrıca, yutulmasına rağmen yemek borusunda kalan, ağızda acı veya asidik bir tat bırakan bir yemek mide suyu cebi oluşturarak asitin yemek borusundan temizlenmesini de önleyebilir. Yetersizlik de bir sorun olabilir, çünkü mide ile yemek borusu arasındaki bağlantıyı çevreleyen bağ dokuları gerginliklerini kaybedebilir, açıklığı genişletebilir ve daha fazla miktarda sıvı ve gazın geçmesine izin verebilir. Hiatal herniler, özofagusa asit geri akış sıklığını da artırabilir.

Tedavi

Asit reflü kronik ve şiddetli olduğunda, gastroözofageal hastalık veya GERD olarak teşhis edilebilir. Hiatal herni ile ilişkili GERD'nin tedavisi primer semptoma bağlıdır. Mide ekşimesi, genellikle mide asidi üretimini bloke eden proton pompası inhibitörleri veya PPI'ler ile kontrol edilebilir. Bunlar hem tezgah üstü hem de reçeteli olarak omeprazol (Prilosec), lansoprazol (Prevacid) ve esomeprazol (Nexium) gibi isimler altında temin edilebilir. Bununla birlikte, yetersizlik, hiatal fıtığın cerrahi onarımını gerektirebilir. Nissen fundoplikasyon adı verilen bir anti-reflü ameliyatı, LES'in diğer yollardan sıkı bir sızdırmazlık oluşturarak normal fonksiyonuna geri dönmemesi durumunda da çağrılabilir. İşlem, LES'i yeniden yapılandırmak için midenin üst kısmının alt yemek borusunun etrafına sarılmasını içerir.

Hiatal Fıtığın Uyarı Belirtileri

Kayan hiatal fıtıklar genellikle semptom göstermez, ancak göğüs ağrısı ve diğer reflü semptomları görülebilir. . Bir paraözofageal hiatal herni de genellikle asemptomatiktir, ancak kayan bir hiatus fıtığının aksine, aşırı ağrıya neden olarak sıkışıp tuhaf hale gelebilir. Nadir olsa da, her iki tipte de kanama veya masif kanama olabilir. Kalıcı mide ekşimesi, yetersizlik, göğüs veya üst karın ağrısı veya ekşi tat yaşıyorsanız, belirtilerinizi sağlık uzmanınızla görüşün.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]