|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Ellere Yaralanma

Yanık yaralanmaları cilde ve altta yatan dokulara önemli ölçüde zarar verebilir. El yanmalarına kuru veya ıslak ısı, elektrik, radyasyon, lazerler veya kimyasallar neden olabilir. Bu yaralanmalar uzun süreli sakatlık ve el deformitesine neden olabilir. El fonksiyonunu geri yükleme de dahil olmak üzere, iyileşmenizi optimize etmek için yaralanmadan hemen sonra uygun yönetim başlamalıdır.

Sınıflandırma

Yanık yaraları hasarın derinliğine bağlı olarak tipik olarak birinci, ikinci veya üçüncü derece olarak sınıflandırılır. Birinci derece yanıklar, epidermis olan cildin üst katmanına zarar verir. Yüzeysel ve derin olmak üzere 2 tür ikinci derece yanık vardır. Yüzeysel ikinci derece, yüzeyel kısmi kalınlıkta yanıklar olarak da adlandırılır, epidermis boyunca dermis adı verilen bir sonraki cilt katmanına uzanır. Derin ikinci derece yanıklar dermise daha da uzanır.

Üçüncü derece yanıklar tamamen dermis boyunca uzanır. Bu yaralanmalar ayrıca derinin tüm katmanlarını içerdiklerinden tam kalınlıkta yanıklar olarak da bilinir.

Tedavi

Yanmış bir el ilk önce soğuk su ve yumuşak sabun veya tuzlu su ile doldurulmuş gazlı bezle temizlenir. Eschar adı verilen ölü, kösele yanmış doku elde ve parmaklarda oluşabilir, bu da cildin altında basınç oluşmasına neden olarak eldeki kan akışını azaltır. Sınırsız kan akışına izin vermek için bu doku cerrahi olarak çıkarılmalı veya kesilmelidir.

Topikal antibiyotik krem ​​uygulanır ve yanık steril gazlı bezle kaplanır. Yara örtüleri, yara iyileşene kadar günde iki kez değiştirilir. Eldeki yoğun yanık yaralanmaları yarayı kapatmak için deri grefti gerektirebilir. Yüzeysel deri tabakasının küçük bir parçası vücudun başka bir bölgesinden çıkarılır - çoğunlukla el bileği, dirseğin ön kısmı veya alt karın bölgesi - ve elinize cerrahi olarak tutturulur.

Konumlandırma

Sonra yanma yaralandığında el otomatik olarak rahat bir pozisyonda durmaya çalışır. Tipik olarak, başparmağın yanında el sıkışır ve bilek aşağı doğru bükülür. Parmakların tabanındaki büyük mafsallar genellikle geriye doğru bükülür ve orta parmak öne doğru birleşerek parmaklara pençe benzeri bir görünüm kazandırır. Elin bu konumda kalmasına izin verilirse, eklemler skar dokusu oluştuğunda sıkılaşır. Tedavi edilmeden bırakılırsa, bu durum kalıcı deformasyona ve etkilenen elin sınırlı kullanımına neden olur.

Splintleme, eklem deformitesi olmadan iyileşmeye yardımcı olmak için eli hafifçe gerilmiş bir pozisyonda tutar. Özel ateller, düşük sıcaklıklı termoplastik malzemeden kalıplanır. El bileği yaklaşık 30 dereceye kadar geriye doğru eğilir ve elin büyük mafsalları 70 dereceye kadar öne eğilir. Parmaklar düz bir pozisyona tutturulur ve başparmak elden uzağa, yana doğru konumlandırılır. Atel, yara bakımı ve egzersiz dışında her zaman giyilir. Atel kullanımı, yanık yaralanmasının ciddiyetine bağlı olarak birkaç hafta veya aylarca devam edebilir.

Rehabilitasyon

Rehabilitasyon, eldeki yanık yaralanmalarını yönetmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Mesleki ve fiziksel terapistler, yanık yarası iyileşirken, hareket kabiliyetini arttırmak ve eldeki eklem sertliğini azaltmak için hareket açıklığı egzersizleri yaparlar. Bu genellikle kişi hastanedeyken başlar ve yara iyileştikçe devam eder.

Yara kapandıktan sonra, masaj ve sıkıştırma eldivenleri gibi yara izi yönetimi teknikleri, yara izinin düzleşmesine ve yara izi hassasiyetinin azaltılmasına yardımcı olur. Terapistler ayrıca parmaklarda eklem hareketliliğini artırmak için el ile germe gerçekleştirir. El ve parmaklar için güçlendirme egzersizleri, kavrama gücünü, ince motor kontrolünü ve günlük işlerde işlevini geliştirmeye yardımcı olur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]