Kan kanseri, kırmızı kan hücrelerinin, kemik iliği hücrelerinin veya lenfatik sistem hücrelerinin anormal büyümesiyle karakterize edilir. Kan kanseri üç alt kategoriye ayrılır: lösemi, lenfoma ve multipl miyelom. Lösemi, vücudun kırmızı kan hücreleri yaratma yeteneğinin bozulduğu bir kanser türüdür. Lenfomalar, yabancı patojenlerden bağışıklık sağlamada bir çeşit beyaz kan hücresi türü olan lenfositleri etkileyen bir tür kan kanseridir. Multipl miyelom, plazmayı içeren bir tür kan kanseridir. Bu kan kanserlerinden herhangi birine genetik bir bozukluk, yüksek dozda radyasyon veya kanserojen neden olabilir.
Genetik Mutasyon
Multipl miyelomun tam nedeni bilinmemekle birlikte, Amerikan Kanser Derneği'ndeki araştırmacılar bunun olduğuna inanıyor Plazma hücrelerinin genetik bilgilerindeki değişikliklerden kaynaklanır. Onkogen genlerinde anormalliklerin gelişimi, plazma hücre tümörlerinin başlangıç evrelerinde c-myc, N-ras ve K-ras gibi hücre bölünmesini destekler. Ek olarak, 13 numaralı kromozomun parçaları olan miyelom kanserli hücreleri de eksiktir. Kromozom 13'teki bu silmeler daha agresif ve dirençli miyelom kanseri formları ile sonuçlanır.
Radyasyon
Radyasyon veya kemoterapi, kardeş kromozomlarında genetik materyalin translokasyonu yoluyla genetik hasarı indükleyerek lösemiye neden olabilir. Genetik materyalin bu translokasyonu, büyüme, bölme ve ölüm fazı bilgisinin yer değiştirdiği hücrelere neden olur, böylece hücre büyümesi kontrolsüzdür ve kanserli büyüme ile sonuçlanır. Lef.org’a göre, nüfus çalışmaları ABD’deki lösemi başlangıcı ile 1951 ve 1962 yılları arasındaki nükleer testlerden kaynaklanan radyasyona maruz kalma arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Kanserojenler
Lenfomanın kesin nedeni bilinmemektedir, bilim adamları, kanserojenlerin genetik bilgilere zarar verme kabiliyetleri ve dolayısıyla hücrenin büyümeyi işleme ve düzenleme yeteneğinden dolayı aktif bir rol oynadığına inanmaktadır. Medicalnewstoday.com'a göre, benzen ve siyah saç boyası gibi kanserojenler yüksek Hodgkin dışı lenfoma oranlarıyla ilişkilendirilmiştir.