Kreatin, enerji için kas dokusunda depolanan doğal olarak oluşan bir amino asittir. Ulusal Tıp Kütüphanesine göre, kreatin metabolize edildiğinde, kreatinin adı verilen bir yan ürün oluşur ve bu daha sonra vücuttan böbrekler yoluyla vücuttan atılır. Kronik böbrek hastalığından muzdarip olanlar, kreatinin gibi kan toksinlerinin verimsiz olarak alınmasına yol açan böbreklerde bozulma gösterir. Kanda toksinler oluştuğunda, anemi, su tutma ve hatta böbrek yetmezliği nedeniyle oluşan yorgunluk gibi ciddi sağlık komplikasyonları oluşabilir. Kandaki kreatin ve kreatinin seviyelerini azaltmak için, kronik böbrek hastalığı olan hastaların sonuçlarını iyileştirmek için birkaç adım atılmalıdır.
Sayılarınızı Tanıyın
Fiziksel edinin. Fiziksel rutini almak için doktorunuzla randevu alın. Bu fiziğin bir kısmı, diğer şeylerin yanı sıra böbrek fonksiyonunuzu ölçmek için bir kan testi içerecektir.
Doktorunuza danışın. Fiziksel ve laboratuar test sonuçlarınız bittikten sonra doktorunuzla uygun bir tıbbi planı görüşün.
Kreatininizi öğrenin. Laboratuar sonuçlarınız kanınızdaki kreatin miktarı hakkında size bilgi verecektir. LabTestsOnline.com'a göre kan testleri kan kreatinin, kreatinin klirensi, BUN /kreatinin oranı ve protein /kreatinin oranını içerir. Tüm bu testler size böbrek fonksiyonunuz hakkında bilgi verir. Bu sayıları ve hangi aralığın normal veya anormal olarak değerlendirildiğini anlamak için çaba gösterin. Numaranızı normal aralığa getirmeyi hedefleyin.
Kan Basıncınızı Kontrol Edin
Kan basıncınızı kontrol edin. Ulusal Böbrek ve Ürolojik Hastalıklar Bilgi Toplama Merkezine göre, yüksek tansiyon kronik böbrek hastalığına ve bunun tersi de yüksek kan kreatinin seviyelerine neden olabilir.
Reçete alın. Yüksek tansiyonunuz varsa, onu kontrol etmek için ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun. Yaygın kan basıncı ilaçları arasında anjiyotensin dönüştürücü enzim veya ACE, inhibitörler veya anjiyotensin reseptörü blokerleri veya ARB'ler bulunur.
Kan basıncınızı izleyin. Kronik böbrek hastalığı olan hastalar, kan basıncını dikkatlice izlemelidir, çünkü böbreklerde daha fazla hasara neden olabilir, bu da kreatinin gibi tehlikeli kan toksinlerinin artmasına neden olabilir.
>
Sigarayı bırak. Sigara içiyorsanız, şimdi durmanız gerekir. Sigara içmek tansiyonunuzu önemli ölçüde arttırır, böylelikle böbreklerinize daha fazla zarar verebilir ve kanınızda yüksek seviyede toksinler bırakabilirsiniz. Et, balık ve fasulye gibi protein yönünden zengin besinler, kreatinin gibi kan toksinlerinin birikmesini azaltmak için sınırlandırılmalıdır. Bunun yerine, yüksek proteinli yiyecekleri değiştirmek için diyetinize daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl yiyecekleri ekleyin.
Kolesterolünüzü düşürün. Kolesterol, kan basıncını artırabilir ve böbreklerinize zarar verebilecek sertleşmiş arterlere katkıda bulunur. Kolesterolünüzü sağlıklı seviyelere düşürmek için diyetinizde az yağlı yiyeceklere odaklanın.
İpucu
Her zaman doktorunuzun tavsiyelerine uyun. Tıbbi planınız hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, başka bir kalifiye profesyonelden ikinci bir görüş isteyin.
Uyarılar
Tedavi planınızı dikkate almayın. Tüm önerilere uyulmaması, böbrek yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabilir.
Gerekenler
Tansiyon ilacı
Tansiyon ölçer