Fermente gıdalar, dünya genelinde değişken miktarlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünyanın farklı bölgeleri, özellikle sıkıntı dönemlerinde, diyetlerini geliştiren fermente gıdalar geliştirmiştir. Bu yiyecekleri tüketmek, malnütrisyonun yaygın olduğu, özellikle de önemli olan mayalanmayan yiyeceklerin ötesinde besinsel faydalar sağlayabilir.
Fermente Gıda Çeşitleri
Çeşitli gıdalar mayalanabilir. Bu içecekler, meyveler, sebzeler, tahıllar ve normalde kemik gibi atık ürünler olarak kabul edilen şeyleri içerir. Fermente edildikten sonra, bu yiyecekler çeşniler, soslar, baharatlar, garnitürler veya ana yemeklerde malzemeler olarak kullanılabilir. Hazırlanmaya bağlı olarak içecekler alkollü olabilir veya olmayabilir. Bilinen bazı fermente ürünler arasında yoğurt, kimchi, ayran, soya sosu, miso, manyok, turşu ve lahana turşusu bulunur.
Geleneksel Kullanım Alanları
Fermente edilmiş gıdalar onları daha uzun süre dayanır, böylece daha kolay yaparlar sindirmek, güvensiz besinler veya yenmeyen şeyleri yenilebilir hale getirmek ve yiyecekleri daha besleyici hale getirmek. Yiyecek sıkıntısı sırasında, normal olarak yenmeyen şeyler, onları daha lezzetli hale getirmek için fermente edilebilir. Probiyotikler birçok fermente gıdada da bulunur, bu nedenle bu gıdalar ishal riskini azaltabilir. Fermente gıdaların güçlü tadı, aksi takdirde yumuşak olabilecek diyetlere lezzet eklemek için kullanışlıdır.
Kötü Beslenmeyi Önleme
Fermente gıdaları yemek, kötü beslenmeyi üç şekilde önlemeye yardımcı olabilir. İlk olarak, fermantasyon genel olarak daha fazla yiyeceğin bulunmasını sağlar. İkincisi, gıdaların fermente edilmesi işlemi, biotin, nikotinik asit, riboflavin, tiamin ve B12 vitamini dahil gıdalardaki bazı vitamin ve minerallerin miktarını arttırır. Son olarak, bazı yiyecekleri fermente etmek onları sindirmelerini kolaylaştırır, normalde sindiremeyeceğiniz elyafları parçalayıp sindirebileceğiniz şekerlere dönüştürür. Bu, yiyeceklerden aldığınız kalori miktarını artırır. Laktoz ayrıca fermantasyon sırasında kısmen parçalanır, laktoz intoleransı olan kişiler için yoğurdun tüketilmesini kolaylaştırır.
Gıda Kaynaklı Hastalıkları Önleme
Bazı bakteri türleriyle kontamine olmuş gıdalar diyare neden olabilir yetersiz beslenme. Yiyecekleri fermente etmek, bu bakteri türleri için düşmanca olan, bazı türleri öldüren ve diğerlerini bu yiyecekleri kontamine etmekten uzak tutan, fermente edilmiş yiyeceklerin gıda kaynaklı hastalıklara neden olma olasılığını azaltan koşullar yaratır. Bu yiyecekler ayrıca bu tür enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan dost bakterilere veya probiyotiklere sahip olma eğilimindedir. Bu besinler, bağışıklık sistemini diğer hastalıklara karşı da güçlendirmeye yardımcı olur.
, , ] ]