Bol bir amino asit olan Glutamin hücre fonksiyonunun düzenlenmesine yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve beyin fonksiyonuna katkıda bulunur. Diğer şartlı esansiyel amino asitler gibi, glutamin de vücut tarafından üretilen ve protein yönünden zengin besinler yoluyla elde edilen bir protein yapı taşıdır. İnsan vücudu genellikle yeterince glutamin üretse de, bazı tıbbi durumlarda takviye gerekebilir. Glutamin veya başka bir diyet takviyesi almadan önce bilgili bir sağlık uzmanına danışın.
Tanımlama
Glutamin, sağlıklı bir bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar, sindirim sistemini düzenleyen ve protein sentezini teşvik eden hücreler için yakıt sağlar. vücut. Akciğerlerde üretilen amino asit, hem kaslarda hem de akciğerlerde depolanır. Glutamin ayrıca, amonyağın vücuttan atılmasına yardımcı olur ve sindirim sistemini bulaşıcı bakterilerden korur. Amino asit içeren diyet kaynakları arasında kümes hayvanları, domuz eti, kırmızı et, lahana, ıspanak, buğday tohumu, süt ürünleri ve maydanoz bulunur. Glutamin takviyeleri bireysel olarak veya tam bir protein desteğinin bir parçası olarak mevcuttur. Doğal gıda deposu bu takviyeleri sıvı, tablet veya toz şeklinde satmaktadır.
Faydaları
Glutamin takviyeleri, bağışıklık sistemini güçlendirerek travma ve kritik hastalıklarla ilişkili enfeksiyon ve ölüm oranını azaltabilir. 2001 yılında yayınlanan “Beslenme Dergisi” nde yayımlanan bir araştırmaya göre, takviye glutamin, protein üretimini destekledi, belirli ameliyatlarla ilişkili enfeksiyonu azalttı ve bir elektif ameliyat veya kazara yaralanmadan sonra bir hastane günü süresini kısalttı. Glutamin takviyesi, dayanıklılık sporlarına katılan sporcularda enfeksiyon riskini de azaltabilir. Atletik bir olaydan sonra takviyenin etkilerini belirlemek için daha fazla bilimsel araştırma gereklidir. Ek, kanser tedavileriyle ilişkili yan etkileri azaltabilir ve glutamin etkinliğine dair bilimsel kanıtlar karıştırılır. "Gut" da yayınlanan 2001 tarihli bir çalışma, günlük bir glutamin dozu sindirim fonksiyonunu iyileştirirken, "Beslenme Dergisi" nde yayınlanan 1997’de yapılan araştırmalar, glutamin’in ileri meme kanseri için kemoterapiyle ilişkili ishal semptomlarını azaltamadığını gösteriyor.> Yan Etkiler
Glutamin takviyeleri kadınların endişe duymadan tüketmek için güvenli gibi görünse de, takviye alınmasının bir sonucu olarak bazı yan etkiler görülebilir. Vajinal enfeksiyon, kadınlarda meme ağrısı, kusma, ateş, depresyon, bulantı, ödem, göğüs ağrısı veya baş dönmesi gibi ciddi yan etkiler yaşarsanız, takviye almayı bırakın ve doktorunuza başvurun. Glutamin takviyeleri de ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Zor nefes alma, kovan veya boğazın kapanması durumunda acil tıbbi yardım isteyin.
Uyarı
Böbrek hastalığından, karaciğer hastalığından veya Reye sendromundan ciddi derecede etkilenen nadir bir hastalıktan muzdaripseniz, glutamin takviyesi kullanmaktan kaçının karaciğer ve beyin. Ek, bazı ilaçlar ve tıbbi tedaviler ile etkileşime girebilir ve yalnızca bilgili bir sağlık uzmanının rehberliğinde kullanılmalıdır. Glutamin takviyelerini serin ve kuru bir alanda, aşırı sıcağa maruz bırakmayın, bu amino aside zarar verir. Hamile veya emziren anneler glutamin takviyesi almamalıdır.