|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Kolit Diyet Gıdalar kaçının

Ülseratif kolit olarak da bilinen kolit, rektum ve kolon boyunca iltihaplanma ve yaralarla karakterizedir. Ülserler, iltihaplanma alanlarında kanamaya, irin ve ishale yol açar. Ulusal Diyabet Enstitüsü ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsüne göre, kolitin bağışıklık sisteminin bağırsaktaki bakterilere anormal reaksiyonundan kaynaklandığına inanılmaktadır. Bazı yiyecekler bir kolit reaksiyonunu tetikleyebilir ve bunlardan kaçınılmalıdır.

Süt Ürünleri

Mayo Kliniği'ne göre, koliti olan bazı kişiler, laktozlu yiyecekleri sindirmekte zorlanabilir. Laktoz, süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. İshal gibi kolit semptomlarını sınırlandırmak için, koliti olan kişilerin laktoz içeren yiyeceklerden kaçınmaları veya laktaz adı verilen laktozu sindirmeye yardımcı olmak için bir enzim kullanmaları gerekir. Laktozlu süt ürünleri; süt, bazı peynirler, dondurma, yarım buçuk, yoğurt, yoğunlaştırılmış süt, yağsız kurutulmuş süt tozu ve krem ​​peynirdir. Süt ürünleri yiyemeyen insanlar, takviye edilmiş soya sütü, ıspanak veya ek gibi alternatif bir kalsiyum kaynağı bulmalıdır.

Yüksek Lifli Gıdalar

Çoğu insan sağlık yararları nedeniyle daha fazla lif yemelidir. Ancak Mayo Clinic'e göre, koliti olan insanlar için lif içeriği yüksek olan yiyecekler daha fazla karın ağrısı, gaz ve ishale neden olabilir. Koliti olan kişilerin kaçınması gereken yüksek lifli yiyecekler arasında elma, muz, yaban mersini, incir, greyfurt, armut, ahududu, avokado, havuç, lahana, patlamış mısır, derili patates, kepek, yulaf, kahverengi pirinç, kepekli ekmekler, baklagiller, bezelye ve kuruyemiş. Mayo Clinic'e göre, koliti olan bazı kimseler çiğ meyve ve sebzeleri tolere edemeyebilirler, ancak pişmiş olarak tolere edebilirler. Kolitli kişilerde lifleri diyetlerinde doktorlarıyla tartışmalılar.

Gaz Üreten Yiyecekler

Sindirim sırasında bağırsakta çok fazla gaz oluşturan yiyeceklerden de kolit olan kişilerce uzak durulmalıdır. Bu yiyeceklerin çoğu, lif bakımından da yüksektir. Gazı önleyen yiyecekler arasında brokoli, karnabahar, lahana, çiğ meyveler, çiğ meyve suları, patlamış mısır, kuru meyveler, baklagiller, sorbitol ve yulaf kepeği ile yapılan yiyecekler bulunmaktadır.

Kafein İçeren Yiyecekler

Kafeinli Gıdalar ayrıca kolitli kişilerde gastrointestinal rahatsızlığa neden olur. Kaçınılması gereken kafein içeren yiyecekler arasında kahve, siyah ve yeşil çay ve kola bulunur.

Alkol

Mayo Clinic, kolit hastalarının da alevlenmeleri sınırlamak için alkolden uzak durmasını tavsiye eder. Buna bira, şarap ve sert likör dahildir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]