Pazı tendinit, biseps tendonunun üst kısmının omuza bağlandığı bir iltihabıdır. Semptomlar tipik olarak omuz ve üst kolun ön tarafında lokalize olan ağrı ve güçsüzlük şeklinde kendini gösterir. Genellikle dinlenme, ilaç ve rehabilitasyon egzersizleri ile tedavi edilir. Eğer biseps tendonitinden muzdaripseniz, sizin için en uygun rehabilitasyon programını tasarlamak için fizyoterapistinize danışın.
Germe Egzersizleri
Biceps tendoniti genellikle üst kol kas sisteminin uzayabilirliğinin azalması ile ortaya çıkar. Bir biseps tendonit rehabilitasyon programının temel bir bileşeni, eklemlerdeki kas elastikiyetini ve ağrısız hareket aralığını arttırmaktır. Akut ağrı semptomları azaldığında yumuşak germe egzersizleri yapılmalıdır. Genel olarak öngörülen egzersizler havlu gerdirme, esnek dirsek çekme ve pazı gerdirmedir. Her bir uzatma 10 ila 15 saniye tutulmalı ve yaklaşık altı kez gerçekleştirilmelidir. Daha fazla yaralanmayı önlemek için, gerilmeden ve ağrı limitleri dahilinde kalmadan önce her zaman beş ila 10 dakikalık bir ısınma gerçekleştirin.
Güçlendirme Egzersizleri
Zayıf kas sisteminin, aşırı kullanımı ve yoğun fiziksel aktivite olduğu bilinmektedir. Kasları güçlendirmek ve gelecekteki yaralanmaları önlerken semptomları hafifletmek için güçlendirme egzersizleri yapılır. Akut ağrı semptomları azaldığında, ilerleyici güçlendirme egzersizleri başlatılmalıdır. Pazı, omuz ve kol kaslarını kuvvetlendirmeye odaklanmaları gerekir. Tipik güçlendirme egzersizleri, biseps buklelerini, triceps uzantılarını, omuz iç rotasyonlarını, omuz dış rotasyonlarını ve sıralarını içerir. Her egzersiz için yaklaşık iki ila üç set 10 ila 15 tekrar gerçekleştirin. Yaralanmayı önlemek için, ısındıktan sonra güçlendirme egzersizleri yapın ve ağrı limitleri dahilinde kalın.
Faaliyete Özel Egzersizler
Bir biseps tendonit egzersiz programının temel amacı, spora veya normal aktiviteye dönüşe izin vermektir. zamanında ve güvenli bir şekilde. Eğlence aktivitenize erken dönmeniz, yaralanmayı kötüleştirebilir ve uzun vadeli hasarlara neden olabilir. Aktiviteye özgü egzersizler, birey tam olarak iyileşmeye yakın olduğunda başlatılabilir. İyileşme oranı kişiden kişiye değişir ve geçen zamanın aksine tendonun iyileşmesine dayanır. Tam iyileşme normal hareket açıklığı, ağrısızlık ve yaralanmayan kolla karşılaştırılabilir pazı dayanımı ile karakterizedir. Bu gerçekleştiğinde, seçtiğiniz eğlence aktivitenize özel egzersizler yapabilirsiniz. Aktivitenin bileşenlerini parçalayarak ve yavaşça önceki aktivite seviyenize ilerleyerek başlayın. Bir alevlenmeyi önlemek için güçlendirme ve germe programınızı bu noktada gerçekleştirmek çok önemlidir.