|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Trombositopeni ve K

Vitamini

​​Trombositler veya trombositler kanın pıhtılaşmasında rol oynayan en önemli hücrelerdir. Trombositler, karaciğer tarafından üretilen pıhtılaşma faktörleriyle birlikte çalışarak kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Birkaç pıhtılaşma faktörünün aktivasyonunda K Vitamini gereklidir. Düşük trombositler ve düşük K vitamini kanama eğilimini arttırır.

Trombositler

Trombositler, megakaryosit adı verilen daha büyük hücrelerin hücre parçalarıdır. Trombositler kemik iliği tarafından üretilir. Trombositler, pıhtılaşma için önemli olan birkaç bileşik içerir, bunlar arasında ADP, tromboksan, prostasiklin ve büyüme faktörleri bulunur. Bu bileşikler veziküllerde bulunur ve trombosit aktivasyonu üzerine salınırlar. Sahada trombositler, pıhtılaşma faktörü arasında bir dizi reaksiyon içeren pıhtılaşma kademesinin bir ürünü olan trombin ile aktive edilir. Trombositler, kan damarı duvarındaki bir kırılmanın sonucu olarak ortaya çıkan kolajen lifleri ile etkileşime girer; kolajen lifleri ayrıca trombositlerin aktivasyonunu kolaylaştırır. Tromboksan ve ADP, trombosit aktivasyonuna katılan diğer faktörlerdir.

Düşük Trombositler

Trombositopeni veya düşük trombositler, mikrolitre kan başına 150.000 trombositin altındaki trombosit sayısı olarak tanımlanır. Düşük trombosit sayımlarının birkaç nedeni üç ana gruba ayrılabilir: trombosit üretimini azaltan nedenler, trombosit yıkımını artıran ve trombositlerin anormal dağılımını artıran nedenler. Tiazid diüretikler, alkol ve lösemi trombosit üretimini azaltan nedenlerdir. Trombositler aşırı aktif bir bağışıklık sistemi olan HIV ve heparin tarafından yok edilebilir. Düşük trombosit sayımı dalakta trombositlerin sekestrasyonunun artmasından da kaynaklanabilir.

Vitamin K

Brokoli ve Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzeler K vitamininin zengin kaynaklarıdır. K vitamini alımı erkeklerde günde 80 mg, kadınlarda günde 65 mg'dır. K vitamini ayrıca bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilir. K vitamini eksikliği genellikle bağırsakta emilimin azalmasından kaynaklanır. K vitamini eksikliği antibiyotik kullanımından kaynaklanabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır