Kas yorgunluğu, genellikle fiziksel etki ile ortaya çıkan ve vücut fiziksel çaba gösterdikten sonra tamamen geri çevrilebilen bir durumdur. Yorgunluk, kasın tekrarlanan aktivitesini takiben kasta gerekli veya beklenen kuvveti koruyamamaktır. Kas yorgunluğu, kas eforu sırasında birden fazla bölge başarısız olduğunda ortaya çıkar.
Merkezi ve Yerel Yorgunluk
Kas yorgunluğu iki kategoriden birine girer: merkezi veya yerel. Merkezi yorgunluk, merkezi sinir sistemini içerir. CNS, vücudunuz için düzenleyici olarak hareket ederek kaslarınızı yaralanmaya karşı korur. Vücuda kaslara gönderilen sinir impulslarının oranını azaltarak yavaşlamasını söyler. Lokal yorgunluk, ATP, glikoliz ve oksidasyon gibi metabolik sistemler vücudun kas çalışması yapma yeteneğini sınırladığında oluşur. Bu sistemler vücudunuza yakıt gibi davranır ve bu yakıt rezervleri giderildikten sonra kas yorgunluğu oluşur.
Değişken Etkiler
Kas yorgunluğunun etkileri kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar hedeflenen kas gruplarında istemsiz kas kasılmalarını hissedeceklerdir. Kaslarda ağrı, laktik asit birikmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Kas yorgunluğunun diğer etkileri arasında uyuşukluk hissi ve kaslarda yanma veya karıncalanma hissi olabilir.
Diyet ve Hidrasyon
Kas yorgunluğunun tamamen üstesinden gelinemez, ancak geciktirilebilir. Bunu yapmanın yolları diyet ve hidrasyondur. Yeterli miktarda karbonhidrat, yağ ve protein içeren dengeli bir diyet vücuda daha uzun süre yakıt verilmesine yardımcı olacaktır. Hidrasyon kas fonksiyonunu korumak için çok önemlidir. Vücudunuzun su seviyesi yüzde üç ila dört azalırsa, yüzde 10 ila 20 arasında bir kas kasılması azalması meydana gelebilir. Nefesinizi tutacak kadar uzun süre setler arasında dinlenmelisiniz ve küçük kas grupları kullanıyorsanız sadece 45 saniyeye ihtiyacınız vardır. Ağır ağırlıklar kaldırıyorsanız, kümeler arasında 90 saniye dinlenin. Krampları önlemek için egzersiz yaptıktan sonra kaslarınızı gerin. Kas yorgunluğundan sonra egzersiz yapmak için 48 saat bekleyin.