Spondilartrit, artrite neden olan bir grup enflamatuar romatizmal hastalığın adıdır. En sık görülen ankilozan spondilit, genellikle omurgayı etkiler. Omurganın eklemlerinde iltihaplanma ve şişmeye neden olarak ağrıya ve sertliğe neden olur. Omurganın kemiklerini birbirine bağlayan doku da zaman içinde tutulur ve sertleşerek hareketi zorlaştırır. Genç erkeklerde, ankilozan spondilit gelişmesi daha muhtemeldir, ancak kadınlar da durumu geliştirir.
Boyunda Spondilit
Ankilozan spondilitli kişilerde en sık rastlanan sorun bölgesi, sakroiliak eklemlerdir. kalça kemiklerinin arka tarafı, onları omurganın alt kısmına bağlar. Kemik hasarı ve bağ dokusu sertleşmesinin kombinasyonu omurga esnekliğini azaltır. Genellikle omurgayı gezer.
Paul M. Peloso, Amerika Spondylitis Association Derneği için, en yaygın alanın sakroiliak eklemler olmasına rağmen, spondilitin her zaman orada başlamayacağını not eder. Boyunda başlayan spondilit teşhisi geciktirebilir. Bel desteği ile başlanırsa boyun tutulumu 15 veya 20 yıl sonra sık görülür. Tanıda dejenerasyon egzersiz önerilerini değiştirebilir.
Spondilit için Boyun Egzersizleri Çeşitleri
Bir doktor tarafından teşhis konulduktan sonra, bir fizyoterapist ile bağlantı kurmanız gerekir. Doktorunuz, fizyoterapistinizle spondilitin ne kadar ilerlemiş olduğu konusunda iletişim kurabilecektir. Bazıları için öngörülen egzersizler önleyici bir önlem olacaktır. Esneklik halihazırda azalmışsa, fizyoterapistiniz tavsiyelerini değiştirebilir.
Genelde kaybedilen hareketler yan yana ve önden arkaya doğru hareket eder, bu yüzden hareketleri sağlam tutma egzersizleri olasıdır. Sertlik genellikle sabahları en kötü olanıdır, bu nedenle güne başlamak için genel aktivitenin azaltılması önerilebilir. Omurgayı bastırmak için kasları desteklemek için kuvvet egzersizleri eklenebilir. Artan acı veya sertliği olanlar için, suda egzersiz yapmak daha rahat olabilir.
Sınırlamalar ve Önlemler
Ankilozan spondilitin tedavisi yoktur, bu yüzden spondilitli kişiler için uzun sürmesi çok önemlidir. egzersiz planı öncelikli. Bağlantı dokusu sertleştikten sonra geri alınamaz.
Hastalığınızdaki değişiklikler egzersiz reçetenizi değiştirebileceğinden, doktor ekibinizle ve fizyoterapistinizle hastalığın izlenmesi de önemlidir. Örneğin, sakroiliak eklemleriniz tamamen sertleştiyse, o bölgeye germek yerine hafifçe yürüyebilirsiniz. Tavsiyeleriniz doktorunuz ve fizyoterapistiniz arasındaki iletişime dayanmaktadır, bu yüzden fizyoterapistinizin spondilit ve durumunuzun ilerleyişini anladığından emin olun. vücutta ciddi komplikasyonlara yol açabilen etkileri eşlik eder. Vücuttaki tendonlar sertleşebilir. Gözün bölümleri iltihaplanabilir. Kalp hastalığı ve kolonun iltihabı mümkündür. Akciğer hastalığı ve solunum sorunları da ankilozan spondilit ile ilişkilendirilmiştir. Vücudun birçok bölgesi etkilenebileceği için, önleyici bir önlem olarak bile, bakımınızı koordine eden birkaç doktorunuz olacaktır.