Kolesterol
Kolesterol, kabuklu deniz ürünleri ve süt ürünleri de dahil olmak üzere yalnızca ette bulunan ve karaciğerinizde doğal olarak üretilen bir yağdır. . Bitki bazlı besinlerde kolesterol yoktur. Kolesterol mumsu bir maddedir ve hücre yapımı ve hormon üretimi için gereklidir. Kanınızdaki yağlarda veya lipidlerde, lipoproteinler adı verilen proteinler tarafından taşınır. Kolesterolünüzü test ettiğinizde, iki tip lipoprotein (LDL veya düşük yoğunluklu ve HDL veya yüksek yoğunluklu) seviyelerini gösterir. LDL veya "kötü" kolesterol, yağı vücudunuzdan taşır ve HDL, "iyi" kolesterol, onu vücudunuzdan temizler. 240 mg /dL'nin üzerinde toplam kolesterol değeri yüksek olarak kabul edilir. Trigliserid seviyeniz, bir kolesterol veya lipid paneli sırasında da ölçülen ikinci bir tür yağ veya lipid anlamına gelir.
Yüksek Trigliseritlerin Nedenleri
Trigliserit seviyeleri, kanınızdaki dolaşımdaki yağı ölçer. Bir yemekten sonra, trigliserit seviyeniz, hücreleriniz tarafından enerji için kullanılmadan veya yağ olarak depolanmadan önce yüksektir. Kilo alımı yüksek trigliseritlerin bir nedeni olabilir, ancak zayıf insanlar da yüksek seviyelerde olabilir. Diğer nedenler arasında artan alkol ve şeker tüketimi, yaş, doğum kontrol hapları, diüretikler ve steroidler gibi ilaçlar ve diyabet, böbrek hastalığı ve karaciğer hastalığı gibi durumlar sayılabilir. Ayrıca yüksek trigliseritlerin eğilimini miras alabilirsiniz. Aşırı trigliserit seviyeleri kalbe ve diğer organlara zarar verebilir. 150 mg /dL'nin üzerindeki okumalar yüksek olarak kabul edilir.
Yüksek Trigliserid Düzeyleri için Metformin
DrugLib.com tarafından belirtilen çalışmalarda, metformini tek başına alarak veya bir sülfonilüre ile anti-diyabetik ilaçlar ile bağlantılı olarak , trigliserit seviyelerinde yüzde 16'ya kadar düşüş göstermektedir. Metformin normalde günde iki kez 500 mg, yemeklerle birlikte alınır ve günde 2.000 mg'a kadar arttırılabilir. Metformin ayrıca günde bir kez alınan uzun salımlı tabletlerde gelir. Metformin nadiren yalnızca trigliserit seviyelerinin düşürülmesi için reçete edilir, ancak diğer şartlar için alındığında düşürücü bir etkisi olabilir.
Metformin'in Yan Etkileri
Metformine alerjik reaksiyonlar oluşabilir ve kovanların görünümünü içerebilir boğaz, yüz ve dil ve nefes almada zorluk. Laktik asidoz denilen ciddi bir durum yavaşça ortaya çıkabilir ve zamanla kötüleşebilir. Yan etkileri arasında ellerde veya kollarda ve bacaklarda kas güçsüzlüğü, baş dönmesi, uyuşukluk veya soğuk algınlığı, bulantı, kusma, ishal, yavaş kalp atış hızı, hızlı kilo alımı ve ateş ve titreme gibi grip benzeri semptomlar olabilir. Tüm yan etkiler için derhal tıbbi yardım alınmalıdır.