Dopamin, vücudun kardiyovasküler, böbrek, hormonal ve merkezi sinir sistemlerinde büyük ve çok önemli bir rol oynayan bir nörotransmiterdir. Dopamin seviyeleri motor fonksiyon ve beyin düşüncesini ağır şekilde etkiler ve düşük seviyeler hem zihinsel hem de fiziksel sağlık bozuklukları veya hastalıklar ile ilişkilendirilir.
Motor Kontrol Kaybı ve Parkinson Hastalığı
Beyindeki düşük dopamin seviyeleri Klinik Psikolog Dr. Joseph Carver, eNotAlone.com'da yer alan "Dopamine: Parkinson Hastalığı ve Sigara İçme ve Paranoya DEHB" adlı makalesinde, çok düşük seviyelerde Parkinson Hastalığına yol açabilir. Dr. Carver'ın düşük dopamin seviyelerine atfettiği Parkinson hastalığının belirtileri arasında kas sertliği ve sertliği, denge ve koordinasyon kaybı, titreme ve hatta yavaş, bozuk konuşma sayılabilir.
Bozuk Odak ve DEHB
Düşük seviyelerde dopamin, beynin düşünmeyi etkileyen, konsantre olma ve odaklanma yeteneğini bozan bölümlerini etkileyebilir; Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Dr. Carver, temel semptomu odaklanmak ve konsantre olmakta zorluk çeken düşük seviyeli dopamin ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu (DEHB) ilişkilendirir.
Depresyon
Dopamin depresyonla ilişkilendirildi Donald S. Robinson’a göre, 2007’de Primer Psikiyatri’nin “Dopamin ve Norepinefrinin Rolü” başlıklı bir makalesinde yer almaktadır. Makalesi, “depresyon hastalarının, merkezi sinir sistemindeki dopaminin ana metaboliti olan homovanillik asit (HVA) seviyelerinin azaldığını” gösteren kanıtlara işaret ediyor. Yazısı, HVA düzeyleri ile depresyon arasındaki ilişkiyi anlamanın, durumun tedavisinde önemli etkileri olacağına işaret ediyor.
, , ] ]