|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Süt Protein Alerjisi

Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, gıda alerjisi yetişkinlerin yaklaşık yüzde 4'ünde ve 4 yaşın altındaki çocukların yüzde 6 ila 8'inde görülür. Süt proteini alerjisi, çocuklarda 3 yaşına kadar alerjiyi aşmasına rağmen, çocuklarda en yaygın gıda alerjisi türlerinden biridir.

Neden

Süt proteinlerine alerji, bağışıklık sisteminin arızalanması sonucunda ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla süt proteinlerini tehlikeli bir madde olarak tanımlar ve proteinlere karşı immünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorları oluşturur. Kişi süt proteinleriyle karşılaştığında, bu antikorlar onları tanır ve alerjik reaksiyon belirtileri ile sonuçlanan bir takım kimyasallar salgılar. Bağışıklık sisteminin tanıdığı proteinler kazein ve peynir altı suyudir.

Belirtiler

Bir süt proteini alerjisinin belirtileri tipik olarak süt ürünlerinin alımından birkaç dakika ila bir saat sonra ortaya çıkar. İlk belirtiler kaşıntılı kırmızı yumrular olan bir deri döküntüsü veya kurdeşen içerebilir. Kişi hırıltı veya nefes darlığı semptomları gelişebilir ve bulantı veya kusma da ortaya çıkabilir. Ağır vakalarda, anafilaksi denilen hayatı tehdit eden bir reaksiyon meydana gelebilir. Kurdeşen semptomları, solunum zorluğu veya kusma bir yemeğin yutulmasından sonra ortaya çıkarsa, derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

Risk Faktörleri

alerji, atopik dermatit veya ailede alerji öyküsü. Diğer alerjiler, başka besin alerjilerini, astım veya çevresel alerjenlere yanıt olarak burun akıntısı ve hapşırma semptomlarını içerebilir. Çocukların süt proteinine alerjileri, yetişkinlere göre daha fazla gelişmesi muhtemeldir, ancak alerji zamanın herhangi bir noktasında gelişebilir. alerjik reaksiyona neden olan olayların. Bir süt proteini alerjisinin var olduğu muhtemel görünüyorsa, test yapılabilir. Cilt delme testi yaygındır ve az miktarda alerjenin cilt yüzeyine çizilmesini ve ardından cilt reaksiyonunun ölçülmesini içerir. Bu test pozitifse, süt proteinine karşı oluşan IgE seviyesini ölçmek için kan testi yapılabilir.

Süt proteini alerjisinin birincil tedavisi süt proteininden kaçınılmasıdır. Buna süt, yoğurt, peynir ve süt proteini içeren tüm ürünlerden kaçınılması dahildir. Kaza sonucu maruz kalma durumunda alerjik reaksiyonu tersine çevirebileceğinden, enjekte edilebilir epinefrin de reçete edilir. Enjekte edilebilir epinefrin kullanılırsa, kişi derhal tıbbi yardım almalıdır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Süt proteinine alerji, bazı semptomlar benzer olsa da laktoz intoleransından farklıdır. Laktoz intoleransı, mide rahatsızlığı, şişkinlik ve ishal semptomlarına neden olabilir, ancak alerjik bir reaksiyon değildir ve yaşamı tehdit edici bir reaksiyon riski taşımaz. Laktoz içermeyen süt ürünleri laktoz intoleransı olan kişiler için uygundur ancak süt proteini alerjisi olanlar için uygun değildir. Süt proteinine alerjisi olan birçok insan, aynı zamanda koyun, keçi ve manda sütüne alerjisi de vardır. Soya sütü bu insanlar için genellikle iyi bir alternatiftir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır