Gerginlik, başkaları tarafından değerlendirilebilecek veya değerlendirilebilecek belirli bir görevi yerine getirmeniz gereken bir durumda olduğunuzda normal bir durumdur. Konuşma yapma, bir iş görüşmesine katılmak ya da bir insan kalabalığından önce sahne almak gibi faaliyetler “sinirlere” yol açabilir. Bu reaksiyon aslında faydalı olabilir, ancak gerginliğiniz irrasyonel ve aşırı güçlenmeye başladığında, sizi günlük yaşamdaki durumlara katılmanızı önlerse, endişe duyabilirsiniz.
Dövüş veya Uçuş
Vücut tehlikeyi algıladığında, adrenalin serbest bırakıldı. Bu hormon, sizi derhal belaya sokmamak için tasarlanan "dövüş ya da uçuş" modunu tetikler. Günümüz yaşamının dezavantajlarından biri, insanların yaşadığı stresin miktarı. Kronik stres, adrenalin veya kortizol sürekli salıverildiğinde meydana gelir ve sizi sürekli bir dövüş ya da uçuş halinde bırakır. Gergin olduğunuzda, vücudunuz durumla başa çıkmanız için yeterli miktarda adrenalin salgılar. Anksiyete atakları, zihinsel ve fiziksel sağlığınıza felakete neden olan aşırı miktarda adrenalinden kaynaklanır.
Sinir Hissediyor
Sinir hissettiğinizde, midenizde kelebekler olabilir, hafif hissedersiniz - yöneldi, kalp atış hızınız artabilir ve avuç içi terlemeye başlar. Bu belirtiler, görevinizi tamamlarken kendinizi rahat hissetmeye başladığınızda geçer. Konfor seviyenizi aşmanızı gerektiren bir durumla karşılaştığınızda, bu duyguları deneyimlemek normal olsa da, diğer şeyler sinir semptomlarını tetikleyebilir. Stress Center.com hakkında 2009 tarihli bir makale, endişeye katkıda bulunan ek faktörleri vurgulamaktadır. Bunlar alkol bağımlılığı, aşırı kafein alımı, uyuşturucu kullanımı, alerji, hormonal dengesizlik, adet öncesi sendrom ve sigara içmeyi içerir.
Anksiyete
gerçeklikten çok daha büyük bir tehdit olmak. Anksiyete bozuklukları, sosyal fobi, panik atak ve yaygın anksiyete bozukluğu veya YAB gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'nün 2009 tarihli bir makalesine göre, 18 yaş ve üstü yaklaşık 40 milyon Amerikalı anksiyete bozukluklarından muzdariptir. Bir anksiyete saldırısı sırasında, kan dolaşımınıza ve vücudunuzdan büyük miktarda adrenalin salınır. Kan basıncınız artar ve kalp atış hızı artar ve kalp atışı düzensiz hale gelir. İç organlarınızdaki kan, ekstremitelerinize akar, sindirim sisteminizin işlevini etkiler, bulantı hissetmenize neden olur. Ayrıca titrek, terli, yorgun ve nefessiz hissedebilirsiniz. Anksiyete döneminde salınan stres hormonu kortizol aşındırıcıdır ve organlarınız üzerinde zararlı bir etkiye sahiptir. Ayrıca, viskoz yağa yol açabilecek olan ortadaki kilo alımına da katkıda bulunur. Bu yağ, karın organlarını çevreler, kalp damar hastalığı ve tip 2 diyabet riskinizi arttırır. Anksiyete bozuklukları sadece zihinsel sağlığınıza zarar vermekle kalmaz, fiziksel sağlığınızı da ciddi şekilde etkileyebilir.
Gevşeme İpuçları
Meditasyon, zihninizi ve bedeninizi gevşetmenin yararlı bir yoludur. Sakin bir ortamda tek başınıza yeni başlayan veya pratik yapan bir meditasyon grubuna katılın. Sinirlerinizi anında sakinleştirmek için derin nefes alma tekniklerini öğrenin. Yoga, görselleştirme ve ilerleyici kas gevşemesi olarak bilinen kas gruplarının gerilmesi ve gevşemesi, egzersiz, düzenli uyku ve sağlıklı, dengeli bir diyet ile birlikte faydalı gevşeme araçlarıdır.
Anksiyete Tedavisi
MayoClinic.com hakkındaki 2009 tarihli makalede, endişe tedavisi ilaç ve psikoterapiden oluşmaktadır. Antidepresanlar depresyon semptomlarını tedavi edebilir ve anti-anksiyete ilacı olan buspirone sürekli olarak alınabilir. Benzodiazephinler genellikle kısa süreli kaygı rahatlaması için reçete edilir. Bu ilaçların hepsinin yan etkileri var. Psikoterapi veya danışmanlık kaygınızın kaynağını ortaya çıkarmak için faydalı olabilir ve ilaçla birlikte veya ayrı olarak verilir. Anksiyete bozukluğu semptomları yaşarsanız tanı için doktorunuza danışın.