Somunlara alerjiniz varsa, kola kuruyemiş yemenin güvenli olup olmadığını merak edebilirsiniz. Kola somunu tıbbi amaçlar ve yemeklerde kullanılır. Depresyon, kilo kaybı, yorgunluk, ishal ve migren yardımcı olmak için bitkisel bir ek olarak satılmaktadır. Pişirme işleminde kullanılan herhangi bir takviye veya otda olduğu gibi, yuttuktan sonra maddeye alerjik reaksiyon geliştirebilirsiniz. Kola somunu, öncelikle dünyanın tropik bölgelerinde bulunan kola bitkisinin bir tohumu. Kola somunu yedikten sonra advers reaksiyonlarla karşılaşırsanız, doktorunuzu arayın.
Gıda Alerjisi
Kola somunu MayoClinic.com’a göre, ortak bir gıda alerjisi olarak listelenmemiş, ancak herhangi bir gıda alerjiye neden olabilir reaksiyon. Kola somunu aslında bir tohumdur ve ağaç somunu alerjileri ile ilgili değildir. Kola somununa alerjiniz varsa, yedikten sonra bağışıklık sisteminiz maddeyi zararlı olarak yanlışlar. Vücut, sanki saldırı altında gibi davranır ve antikorlar, histamin ve diğer kimyasal maddeler oluşturarak kendini korumaya başlar. Bu kimyasallar vücutta yumuşak dokularda artan iltihaplanmaya neden olur ve bu da ortak gıda alerjisi semptomlarına neden olur.
Belirtiler
Gıda alerjisine bağlı semptomlar tipik olarak birkaç dakika içinde başlar ve küçük ila şiddetli arasında değişebilir MayoClinic.com. Aşağıdaki belirtilerden birini veya daha fazlasını geliştirebilirsiniz: mide bulantısı, kusma, ishal, üzgün mide, kramp, karın ağrısı, yüz şişmesi, cilt döküntüleri, egzama, kurdeşen, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, nefes alma ve hışıltı. Bu semptomlardan herhangi biri şiddetli ise, acil servise gidin. Yiyecek alerjileri anafilaksi denilen ağır bir reaksiyona neden olabilir, bu da ölüme neden olabilir.
Dikkat Edilecek Noktalar
Kola somunundan çıkan advers reaksiyonların tümü gıda alerjisi ile ilişkili değildir. Alerji ile ilgisi olmayan yaygın yan etkiler arasında mide tahrişi, kusma, bulantı, kalp atış hızının artması, baş ağrıları, kulaklarda çınlama, kaygı, uykusuzluk, sinirlilik ve huzursuzluk sayılabilir. Bu semptomlara kola somunundaki kafein içeriği neden olur. Göğüs ağrısı veya düzensiz kalp atışları geliştirirseniz kola takviyesi kullanmayın. Bu semptomların çoğu gıda alerjisi semptomlarına benzer ve doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Test ve Tedavi
Kola somununa alerjik olup olmadığınızı belirlemek için alerji testi için bir alerjist ile randevu alın . Alerji, bağışıklık sisteminizin kola somun proteinlerine nasıl tepki verdiğini gözlemlemek için kanınızı ve cildinizi kullanır. Alerji iltihabı ve tahriş olup olmadığını görmek için cildinize küçük bir miktar bitki enjekte eder. Kan örneği, kola somunu kanınıza sokulduğunda kanınızın antikor üretip üretmediğini belirlemek için kullanılır. Kola fındık alerjisi tanısı konursa, takviye şeklinde tüketmekten kaçınmanız önerilecektir. Kola somunu bazı etik yemeklerde kullanılabilir. Dışarıda yemek yerken, yiyeceğinize alerjinizi sunucunuza bildirin.
, , ] ]