Üniversite, söz ve heyecanla doludur, ancak stresli de olabilir. Birçok üniversite öğrencisi kolayca stresi ifade eder ve baş etmeyi öğrenir. (Referans 1) Bununla birlikte, bazen fiziksel semptomlar stresten kaynaklanabilir. Öğrenciler stres altında olduklarını bile anlamadıklarında, fiziksel semptomların çözülmesi daha zor olabilir. Üniversite öğrencileri akademisyenler, hanehalkı, ebeveyn beklentileri, sosyal ilişkiler, buluşma, cinsiyet, gelecekle ilgili belirsizlik, öz imaj ve finans gibi çeşitli streslerle karşı karşıya kalmaktadır.
Stresin Sağlık Etkileri
vücudun herhangi bir yerinde duyusal değişiklikler. Belirtileri ağrılar ve ağrılardan uyuşukluk, karıncalanma ve güçsüzlüğe kadar her şeyi içerebilir. (Referans 2) Üniversite öğrencileri stresli zamanlarda enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olabilirler. Kızarıklıklar, cilt renginin solması, şişkinlikler, akne ve kaşıntı gibi cilt problemleri gelişebilir. Strese bağlı menstrüel düzensizlikler üniversite öğrencileri arasında sık görülürken, stresin ağır ancak daha az görülen fiziksel belirtilerinden biri saç dökülmesidir.
Mide Belirtileri
Üniversite öğrencilerinde stres çeşitli sindirim belirtileri üretebilir. Farklı türleri arasında mide rahatsızlığı, mide ağrısı, ishal, kabızlık, mide ekşimesi, bulantı veya kusma sayılabilir. Kasım 2011 sayısında yayınlanan “BMC Hemşireliği” dergisindeki bir makaleye göre, stres belirtileri olarak sindirim semptomları yaşayan çoğu üniversite öğrencisi düzensiz ve tutarsız bir kombinasyon ve semptom paterni sergiliyor. (Referans 6)
Kilo Yönetimi
Üniversite öğrencilerinde stres, sindirim sorunu olan veya olmayan obezite veya kilo kaybına neden olabilir. (Referans 6, 9) Ayrıca, anoreksiya nervoza ve bulimia gibi yeme bozuklukları, üniversite öğrencilerinde stresin bir sonucu olarak gelişebilir. Genellikle menstrüel değişiklikler ve yetersiz beslenmenin eşlik ettiği ciddi kilo kaybı. Bulimiye eşlik eden kusma, yemek yerken veya göğüs ağrısında kan üretebilen yemek borusuna zarar verebilir. Yeme bozuklukları nedeniyle oluşan elektrolit dengesizliği baş dönmesi, böbrek yetmezliği, nöbet ve bilinç kaybı gibi çeşitli fiziksel semptomlara neden olabilir.
Uyku Sorunları
Üniversite öğrencileri, uyku problemlerini stres belirtisi olarak yaşayabilirler. Bu uykuya dalma, uykuda kalma zorluğu, çok fazla uyumak, huzursuz uyku, kabuslar ve gündüz yorgunluğu gibi görünebilir. (Referans 7) Ocak 2011 “Uyku” Gazetesinde yayınlanan bir araştırmaya göre, kabuslar özellikle intihar düşüncesi riskinin artmasıyla ilişkili olabilir ve bu nedenle stres desteği ve danışmanlık için düzenlemeleri tetiklemelidir.
, , ] ]