|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Spontan Solunum Nedir?

Spontan solunum, bir bireyin solunum kaslarına tepki olarak üretilen akciğerlere giren ve çıkan gaz hareketi olarak tanımlanır. Özet olarak, spontan solunum doğal solunumdur. İVillage.com'a göre, dinlenirken tipik bir yetişkin dakikada ortalama 18 nefes alacaktır. Çoğu insan, bu işlemin verimliliğini etkilemediği sürece nefes alışkanlıklarından habersizdir. Aşırı durumlarda, spontan solunum yetersiz olduğunda veya tamamen durduğunda mekanik ventilasyon kullanılır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Spontan solunum işlemi sırasında bir kişi oksijenin akciğerlere girmesine izin vermek için solunum yapar. Kırmızı kan hücrelerinin görevi, vücuda taze oksijen dağıtmak ve karbondioksiti değiştirmek. Bu atık gaz, akciğerlere geri taşınır ve bir kişi nefes aldığında vücudun dışına itilir.

Solunum Problemleri

Solunum problemleri, spontan yaşamı sürdüren oksijen solunumu ve karbon salınımını değiştiren herhangi bir durumu içerir. dioksit. Sık sık nefes alma problemleri, yorucu fiziksel aktivite sırasında kısa süreli nefes alma gibi normal fiziksel eforun bir sonucudur. Nazal pasajlar soğuk algınlığı nedeniyle tıkandığında, doğal nefes almanıza da engel olabilir. Bazı durumlarda, solunum problemleri acil tıbbi bakım gerektiren ciddi bir hastalığın (bronşit, astım, akciğer kanseri) bir işaretidir.

Belirtiler

Bir şey spontan nefes almayı kesdiğinde etkileri genellikle oldukça belirgindir. Solunum güçlüğünün sık görülen semptomlarından bazıları sürekli öksürük, hırıltı ve nefes darlığıdır.

Apne

Spontan solunum herhangi bir sebepten dolayı tamamen durduğunda apne denir. Durum, bir kişinin uykudayken (uyku apnesi) anlık olarak solunum yetmezliği yaşaması gibi geçici olabilir. Solunum uzun süre durduğunda, uzun süreli apne olarak adlandırılır. Hayatı tehdit edici bu durum nöbetlere ve bilinç kaybına neden olabilir ve acil tıbbi bakım gerektirir.

Mekanik Ventilasyon

Kendiliğinden solunum olmadığında veya güvenilmez olduğunda, mekanik ventilasyon yardımcı olur veya tamamen doğal solunumun yerini alır. Mekanik ventilasyon, resüsitasyon, kafa travması, omurilik hasarı, konjestif kalp yetmezliği ve diğer birçok hayatı tehdit eden durumlarda kullanılır. Tıbbi duruma bağlı olarak mekanik ventilasyon birkaç dakika veya birkaç ay kullanılabilir. Aşırı durumlarda, bir hasta ömrünün sonuna kadar mekanik ventilasyon yardımı gerektirebilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]