Sadece TB olarak da bilinen tüberküloz iki şekilde gelir: aktif TB ve gizli veya etkin olmayan TB. Aktif TB öncelikle yetişkinlerde akciğerlerde gelişir, ancak vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda, yayılmış aktif tüberküloz daha yaygındır, bu da birçok vücut sistemini bir kerede etkiler ve çocuğa ölümcül olabilir.
Belirtiler
veya Mtb, ancak semptom göstermez ve bulaşıcı değildir. Aktif TB hastaları için semptomlar arasında kronik öksürük, kan tükürme, göğüs ağrısı, ateş, halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, üşüme ve gece terlemeleri olabilir. Tüberküloz belli organları etkilerse, eklem ağrısı, bacak felci, sırt ağrısı, idrarda kan, ağrılı idrara çıkma, baş ağrısı veya mide bulantısı gibi spesifik semptomlar oluşabilir. Yaygın tüberkülozda, tüm vücut etkilenir ve aynı anda çeşitli organ ve sistemlerde semptomlar ortaya çıkar.
Mekanizma
Gizli tüberküloz, enfekte bir kişi, bakterilerdeki duvarları kaplayan bir bağışıklık tepkisi geliştirdiğinde ortaya çıkar. granulom denilen yapıları kullanan akciğerler. Granülomlar uzun süre bakteri ve enfekte olmuş hücreleri içerebilir. Granülomların içindeki bakteriler ölmezse, hastalıkları aktif evresine getirerek yıllar sonra kaçabilirler. Aktif tüberkülozda, salınan bakteriler akciğerlerde cep oluşturur ve hızla çoğalır. Aktif bir tüberküloz enfeksiyonu kana yayılırsa, vücudun farklı bölgelerine yayılarak yayılan tüberküloza neden olabilir.
Progresyon
Gizli TB'li kişilerin sadece yüzde 10'u aktif TB geliştirir, Ulusal'ı açıklar. Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü. Bazen aktif TB gelişmesi yıllar alır, ancak çoğu insanda aktif TB gelişmesi olasılığı enfeksiyondan sonraki ilk yılda en yüksektir. HIV'li bireylerin aktif tüberküloz gelişimi daha muhtemeldir
Tanı
Aktif olmayan bir tüberküloz enfeksiyonunu teşhis etmenin tek yolu kan testi veya cilt testidir. Mantoux testi olarak da adlandırılan tüberkülin cilt testi yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuçlar verebilir, bu nedenle takip testleri sıklıkla yapılır. Deri testlerinden daha doğru olan kan testleri, kandaki antikorların tüberküloz antijenine reaksiyonunu ölçer. Aktif tüberküloz, bir deri veya kan testi kombinasyonu ve hastalığın varlığını belirten semptomların gözlenmesi ile teşhis edilebilir. Gerekirse, akciğerlere tanı koymak için göğüs röntgenleri veya diğer taramalar kullanılabilir. Mideden veya akciğerlerden salgılarla ilgili laboratuar testleri de yapılabilir.
Tedavi
İnaktif tüberküloz tedavisi tipik olarak izoniazid veya INH olarak altı ila dokuza kadar alınması gereken bir ilaç şeklinde verilir. Bakterileri tamamen yok etmek için aylar. Aktif bir enfeksiyon genellikle dört ilacın izoniazid, rifampin, pirazinamid ve etambutol kombinasyonu ile tedavi edilir. Bunlar hastalığa karşı etkili olabilmek için bir yıla kadar alınmalıdır. Bazı durumlarda, tüberküloz ilaca dirençli bir gerginlik ise, tedaviye iki yıla kadar günlük devam edilmelidir.
, , ] ]