| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Kişniş ve Sindirim

Narin, parlak yeşil yaprakları ve küçük aromatik tohumları ile kişniş - kişniş veya Çin maydanozu olarak da bilinir - hem ot hem de baharattır. Tüm dünyada mutfak geleneklerinde merkezi bir rol oynamanın yanı sıra, kişniş, tıbbi özellikleri için yaygın olarak kullanılır. Diğer sağlık yararları arasında, genellikle güçlü bir sindirim yardımcısı olarak bahsedilir. Kişnişin sindirimi nasıl etkilediği ile ilgili iddiaların birçoğu bilim tarafından doğrulanmış olsa da, bazı iddialar daha fazla araştırma gerektirmektedir.

Sindirim Verimini Destekler

Taze kişniş normal sindirim fonksiyonunu destekler. Diğer yeşil otlar gibi, kişniş de ağırlığının çoğunu sudan alır ve ılımlı miktarda diyet lifi sağlar. 1 gram kişnişten sadece 1/2 gram lif - ve sadece 5 kalori alabilseniz de, çoğu çözünmez, malzemeyi sindirim kanalınızdan daha verimli bir şekilde taşımanıza yardımcı olmak için suyla birleştiren tür. Yemek kaşığı başına sadece 2 gramdan fazla lifle, kişniş tohumu çözünmeyen liflerin yanı sıra çok daha iyi bir toplam kaynaktır. Diyetinize düzenli olarak bütün veya öğütülmüş kişniş tohumları dahil etmek, bağırsak düzenini korumanıza ve kabızlığı önlemenize yardımcı olabilir.

Karaciğer Fonksiyonunu Destekler

Kişniş karaciğer fonksiyonunu koruyabilir, böylece vücudunuzun yağları sindirme yeteneğini destekler, kolesterolü düzenler, şekeri işler ve toksinleri süzer. Gıda Bilimi Dergisi'nde yayınlanan bir 2012 çalışmasında, kişniş bitkilerinin yapraklarından ve gövdelerinden elde edilen ekstrelerin, karaciğerdeki çeşitli antioksidan enzimlerin aktivitesini önemli ölçüde artırarak, diyabetik sıçanlarda karaciğer fonksiyonunu korumaya yardımcı olduğu bulundu. Aynı yıl Toksikoloji ve Endüstriyel Sağlık dergisinde yayınlanan başka bir çalışmada, kişniş yaprakları ve tohumlarının toksin kaynaklı karaciğer hasarına sahip sıçanlarda karaciğer fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olduğu bulundu. Bununla birlikte, kişnişin insanlarda da aynı etkiye sahip olup olmadığını bilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kişniş, genel hazımsızlık ve gaz gibi semptomları hafifletme kabiliyetine sahip olmasına rağmen, şişkinlik, mide ekşimesi ve karın krampları, bu iddiaların hepsi bilim tarafından desteklenmiyor. Kişnişin gerçek bir pıhtılaştırıcı olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekir - hem ot hem de tohum bağırsak gazı önleme veya azaltmaya yardımcı olmak için sık sık fasulye bazlı yemeklere eklenir, ancak araştırmalar, herhangi birinin gerçekten şişkinlikle mücadeleye yardımcı olup olmadığını kesin olarak göstermemiştir. . Bununla birlikte, kişniş tohumlarının hafif bir diüretik etkiye sahip olduğu, yani sindirimi artıran idrarı artırdıkları anlamına gelir.

Gıda Bakterilerini Öldürür

Kişniş yaprakları, sindirim fonksiyonunu destekleyen antimikrobiyal özelliklere sahip esansiyel yağlar içerir. Gıda zehirlenmesine neden olan bakterilere ve diğer gastrointestinal sorunlara karşı koruyarak. 2011 yılında Tıbbi Mikrobiyoloji Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, kişniş esansiyel yağları gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojenik bakterilerin çoğunu öldürebilir. 2012'de Ethnopharmacology Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmada, silantro ekstraktının, peptik ülser, gastrit ve mide kanseri ile ilişkili yaygın bir bakteriyel enfeksiyon olan H. pylori'nin baskılanmasında yararlı olabileceği bulundu.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com