| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Hepatit C Nedir?

Epidemik hastalıklar düşündüğünüzde, grip, AIDS ve Ebola gibi hastalıklar akla gelir - ama muhtemelen hepatit C değildir. Hepatit C genellikle eksikliği nedeniyle "sessiz salgın" olarak adlandırılır. halkın bilinçlendirilmesi ve hastalığın sıklıkla yıllarca teşhis edilmemesi gerçeği. Hepatit C virüsü veya HCV, enfekte olmuş kanla temas yoluyla bulaşır. Öncelikle karaciğeri enfekte eder ve zarar verir. Bazı insanlar enfeksiyondan birkaç ay içinde iyileşirken, hepatit C tedavi edilmezse bırakılmaya devam eder. Birçoğu için ömür boyu tanı konduktan sonra, hepatit C, çoğu insan için tedavi edilebilir bir hastalıktır, şimdi etkili antiviral ilaçlar, hastalıkla savaşmak için hazırdır.

HCV Enfeksiyonu

enfekte olmayan bir kişinin cesedi. Virüs kan dolaşımından geçer ve karaciğer hücrelerini enfekte eder. Diğer karaciğer hücrelerini enfekte etmeye devam eden çok sayıda yeni virüs üretmek için iç makinalarını kaçırır. Bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşırken karaciğer hücreleri hasar görür veya öldürülür ve karaciğer iltihaplanır. "Hepatit" terimi, karaciğer iltihabı anlamına gelir.

Akut Hepatit C

Akut hepatit C, enfeksiyondan sonraki ilk altı ayı kapsayan, hastalığın ilk aşamasıdır. Bağışıklık sistemi bu süre zarfında aktif olarak HCV ile savaşsa da, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, akut hepatit C'li kişilerin yüzde 60 ila 70'i hiçbir semptom yaşamamaktadır. Semptomlar ortaya çıktığında, genellikle spesifik değildir - yani herhangi bir sayıda hastalığa neden olabilirler. Örnekler arasında düşük ateş, enerji eksikliği, mide ağrısı, bulantı, kusma ve iştahsızlık sayılabilir. Bazı insanlar koyu renkli idrar, açık renkli tabureler ve cildin ve gözlerin beyazlarının sararması gibi hepatite özgü belirti ve semptomlar yaşarlar. Semptomlar ortaya çıkarsa, genellikle enfeksiyondan bir ila üç ay sonra gelişir ve iki hafta ila üç ay sürer.

Spontan İyileşme

Akut hepatit C'li kişilerin yaklaşık yüzde 15 ila 25'i kendiliğinden hastalıktan iyileşir ve CDC'ye göre HCV'yi işlem görmeden vücutlarından temizleyin. Kendiliğinden iyileşme kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Özellikle, hastalığın ilk evresinde hepatit semptomları gelişen kişilerin, hiçbir semptom yaşamadıklarından kendiliğinden iyileşme olasılığı daha yüksektir. Araştırmacılar, akut hepatit C semptomlarının gelişiminin immün sistemin enfeksiyonla mücadeleyi kazandığını ve potansiyel olarak spontan iyileşmeye yol açtığını gösteriyor.

Kronik Hepatit C

HCV bulaşmış kişilerin yaklaşık yüzde 75 ila 85'i enfeksiyonu altı ay içinde kendiliğinden temizlemeyin ve kronik hepatit C'ye sahip olduğu kabul edilir. Hastalığın akut fazında olduğu gibi, kronik hepatit C'li çoğu kişi, belirgin semptomlar yaşamaz - genellikle 15 yıl kadar. Ancak semptom eksikliği, HCV enfeksiyonunun zararsız olduğu anlamına gelmez. Tedavi edilmeyen hepatit C yavaşça tahrip olur ve karaciğeri izler. Fibrozis olarak bilinen bu skar zamanla birikir ve sonunda siroz ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Hepatit C, Amerika Birleşik Devletleri'nde karaciğer sirozunun önde gelen nedenidir ve en sık karaciğer nakli nedenidir. Hepatit C de karaciğer kanserinin önde gelen nedenidir. CDC, ABD'de 3,2 milyon insanın kronik hepatit C olduğunu ve her yıl yaklaşık 22.000 yeni HCV enfeksiyonunun meydana geldiğini bildirmektedir.

Test ve Umut

Hiç kimse hepatit C almak istemez, ancak tedavi ilerlemeleri sağladı Bir zamanlar hastalıktan korkan birçok insanın hayatını alacağını umuyorum. Hepatit C için test edilmek iyileşme için ilk adımdır, çünkü CDC hepatit C'li kişilerin en az yüzde 50'sinin hastalığa sahip olduklarının farkında olmadığını tahmin etmektedir. Hepatit C taramasından geçirilmeniz için mi yoksa daha önce tanı konup tanımadığınızı ancak henüz tedavi almayıp almadığınızı doktorunuzla konuşun.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com