Melatonin, beynin tabanında bulunan epifiz bezi tarafından üretilen bir hormondur. Melatonin, vücudunuzun gece uyumasına ve sabahları uyanmasına yardım etmede rol oynayabilir. Temel olarak vücudunuzun doğal saati olan vücudunuzun sirkadiyen ritminin korunmasında da yardımcı olabilir. Melatonin seviyeleriniz yaşlandıkça düşebilir, bu da yaşlandıkça uyumakta zorlanabilir.
Doğal ve Sentetik
Melatoninin doğal ve sentetik formlarını reçetesiz satın alabilirsiniz. Hayvanların epifiz bezlerinden yapıldığından ve bir virüsle kirlenebileceğinden doğal melatonin almaktan kaçınmalısınız. Bununla birlikte, sentetik melatonin, hayvansal içeriklerin aksine sentetik bileşenlerden yapılır, bu nedenle virüs bulaşma riski taşımamaktadır.
Melatonin Dozu İle Uyuyakalmak
Sentetiklerin en yaygın kullanımları melatonin uykusuzluğun tedavisi ve jet lag'ın etkilerinin önlenmesi ve azaltılması içindir. Geceleri yatmadan önce melatonin alırsanız, daha uykuda kalmanıza ve daha uzun süre uykuya dalmanıza ve daha uzun süre uykuda kalmanıza yardımcı olabilir. Araştırmalar, melatoninin ayrıca gün boyunca daha uyanık ve uyanık hissetmenize yardımcı olabileceğini göstermektedir. Farklı bir saat dilimine seyahat ederken, melatonin normalde olduğundan daha kısa sürede düzenli bir uyku düzenine girmenize yardımcı olabilir.
Yan Etkilere Dikkat Edin
Melatonin kullandığınızda baş ağrıları, canlı rüyalar, kabuslar, mide problemleri, baş dönmesi veya yorgunluk yaşayabilirsiniz. Daha ciddi yan etkiler arasında kan pıhtıları, nöbetler, oryantasyon bozukluğu veya depresyon olabilir. Bunları veya başka herhangi bir yan etkiyi melatonin aldığınızda fark ederseniz, kullanmayı bırakın ve doktorunuzla konuşun. Otoimmün bir rahatsızlığınız, böbrek veya karaciğer hastalığınız varsa veya hamileyseniz veya emziriyorsanız, melatonin almaktan kaçınmalısınız. Ayrıca, ağır makineler kullanırken veya özellikle melatonin kullandıktan sonra gündüz uyuşukluğu yaşarsanız, dikkatli olun.
Çok Fazla Bilinmeyen
Bazı çalışmalar melatoninin sizi kanserden koruyabilecek güçlü antioksidan özelliklere sahip olabileceğini göstermektedir. ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olur. Bununla birlikte, bu çalışmaların çoğu sıçanlarda yapılmıştır, bu da melatoninin insanlarda uzun vadeli sağlık yararlarının belirlenmesini zorlaştırmaktadır. Dikkate alınması gereken bir başka belirsizlik de sağlık gıda mağazalarının melatonini diyet takviyesi olarak satmasıdır, bu da ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin bu ürünü düzenlememesi anlamına gelir. Bu nedenle, melatonin almadan önce doktorunuza danışmalısınız.