|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Dik Bir Pozisyonda Egzersiz Yaparken Kan Kalbe Nasıl Geri Dönüyor

Dinlendiğinde, ortalama bir insan her dakika kalbinden beş litre kan pompalar. Kardiyovasküler sistem kapalı bir ağdır, bu dolaşım hızının devam etmesi için her dakika beş litre kanın da kalbe geri verilmesi gerektiği anlamına gelir. Egzersiz sırasında, dünya çapındaki dayanıklılık atletlerinde kalp atışı sekiz katına kadar çıkabilir. Egzersiz dik konumda yapılırsa, kanı bu hızda kalbe geri döndürmek zordur, çünkü yerçekiminin çekilmesi muhalefet sağlar.

Kan Akışı

Kardiyovasküler sisteminiz kanı dokulara oksijen ve yakıt vermek için dolaştırır ve metabolik atıkları temizleyin. Kalbi terk ettikten sonra, kan, arteriyel sistemden doku değişiminin gerçekleştiği kılcal damarlara akar. Kılcal damarlar, oksijensiz kanı, akış hızını arttırmaya yardımcı olan daha küçük bir kesit alanı olan venöz sisteme besler. Venöz sistemin kan damarları veya damarları da, sadece bir yönde kan akışını sağlayan kısa aralıklarla yerleştirilmiş valflere sahiptir. Bu iki özellik önemlidir, çünkü venöz kan basıncı düşüktür ve onlarsız kan ekstremitelerinizde toplanır.

Venöz Dönüş

İstirahatte, venöz kan damarları toplam kan hacminin yüzde 65'ini içerir. Venöz kapaklar tek yönlü akışı sağlar, ancak bu kanı kalbe geri döndürmek için hala bir zorluk vardır. Bu zordur, çünkü iki ayaklı bir hareket kabiliyeti benimseyerek, insanın yataydan dik duruşa karşılık gelen hareketi, dolaşım sistemlerimizin üstesinden gelmesi gereken önemli bir çekimsel basınç gradyanı olduğu anlamına gelir. Dik egzersiz sırasında, ekstremitelere kan akışı belirgin şekilde arttığında, bu daha da zordur. Dik egzersiz sırasında yeterli venöz dönüş sağlayan üç temel mekanizma vardır. Bunlar venoconstriction, kas pompası ve solunum pompası.

Venoconstriction

Venoconstriction, damarlarınızın daralmasına neden olan refleks sinyallerini içerir. Bu sinyaller egzersiz sırasında sempatik sinir sisteminiz tarafından gönderilir. Venoconstriction, venöz sistemin içerebileceği kan miktarını azaltır ve bu da venöz dönüşü kolaylaştırır.

Kas Pompası

Kas pompası, egzersiz sırasında ritmik iskelet kası kasılmalarının mekanik hareketi nedeniyle oluşur. Bu kasılmalar damarlarınızı sıkıştırır ve kanı kalbinize geri getirir. Kasılmaların arasında kılcal damarlardan akan kan damarlarınızı doldurur ve bir sonraki kasılma gerçekleşene kadar kapaklarının yerinde tutulur. Kas pompasının kayda değer etkisi, egzersiz sonrası aktif bir soğutma yapmak için gerekçeyi sağlar, çünkü aniden durmak bu mekanizmayı ortadan kaldırır ve önemli miktarda kan birikmesi riskini doğurur.

Solunum Pompası

Egzersiz sırasında solunumun ritmik yapısı damar sisteminizde bir pompalama hareketi sağlar. Nefes aldığınızda göğüs boşluğunuzdaki basınç azalır ve karın bölgenizdeki basınç artar. Bu, kanı kalbine geri iter. Solunum pompası olarak adlandırılan bu mekanizmanın, dik pozisyonda egzersiz sırasında kalbe kan veren baskın faktör olduğu gösterilmiştir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır