|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Kimyasal Yanıkları Tedavi Etmenin 5 Yolu

Eğer Acil Durumda Acil Servisleri Arayın

Yoğun kimyasal yanma riskine maruz kalırsanız, hemen acil servisleri arayın. Ciddi kimyasal yanmaya maruz kalma belirtileri arasında geniş bir yanık yüzey alanı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, düşük kan basıncı, çarpıntı, bayılma, titreme, solukluk veya terleme sayılabilir. Yanma bölgesinde veya yakınında herhangi bir giysi çıkarmayın. Alanın üzerine soğuk su akıtın, mümkünse yanık bölgesini kalbin üzerine kaldırın ve kabarcıkları kırmaktan kaçının. Yüzünüzdeki veya gözlerindeki kimyasalları yıkayın. Yüzünüzü lavaboda yıkamak etkili görünmüyorsa, kimyasalları yüzünüzden ve vücudunuzdan çıkarmak için duşa girin.

Çoğu Kimyasal Yanığın Üzerinden Soğuk Su Akın

Kimyasal bir yanma için en iyi işlem yanık ilerlemesini, enfeksiyon riskini, ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için yanık alanı üzerinde soğuk suyu en kısa sürede akıtmaktır. Bununla birlikte, yanma bölgesi üzerinde 20 ila 30 dakikadan daha uzun bir süre soğuk su geçirirseniz, hipotermi ortaya çıkabilir. Ek olarak, kirlenmiş kimyasal suyun etkilenmemiş vücut bölgelerine akmasını önleyin.

Bazı Yanıklar İçin Mineral Yağ veya Petrol kullanın

Metalik lityum, sodyum, potasyum veya potasyum kaynaklı kimyasal yanıkları temizlemek için su yerine mineral yağ kullanın. magnezyum. Bu kimyasallar suyla reaksiyona girdiğinden, bu özel durumlarda mineral yağ kullanın. Metal parçaları cımbız veya forseps ile çıkarın. Ancak, bu mümkün değilse, kimyasal yanık alanını mineral yağda bekletin. Petrol jeli, beyaz fosfor nedeniyle kimyasal yanıklar için kullanılabilir. aspirin kimyasal yanıklarla ilişkili rahatsızlığı azaltabilir. Ayrıca, bu ilaçlar iltihabı azaltmaya yardımcı olur, ancak bunları kısa bir süre için kullanır. Aldığınız diğer ilaç rejimlerine müdahale etmemelerini sağlamak için bu ilaçları almadan önce doktorunuza danışmalısınız. Ağrı devam ederse ve daha şiddetli hale gelirse, bir pratisyen doktor opioidler gibi daha güçlü ağrı kesiciler önerebilir.

Uygun Bakımla Enfeksiyondan Kaçının

Kimyasal yanıkları temizledikten sonra, bölgeye merhem sürmeyin. Antimikrobiyal merhemler, bir tıp doktoruna danışılana kadar kullanılmamalıdır. Bununla birlikte, yanığın doğru sargı tipiyle doğru bir şekilde kaplandığından emin olunması önemlidir. Polivinil klorür filmi tercih edilen preparasyondur, ancak polivinil klorür yoksa pamuklu gazlı bez kullanabilirsiniz. Ayrıca, sargıyı gevşekçe uygulayın ve her 24 ila 48 saatte bir değiştirin. Bir tıp pratisyeni ayrıca yarayı enfeksiyon veya başka herhangi bir komplikasyon için de kontrol etmelidir. Enfeksiyon varsa topikal veya oral antibiyotikler reçete edilebilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır