1880'lerde Sir Francis Galton tarafından seçici bir üreme kavramı olarak başlayan Eugenics, diğer disiplinleri de kapsayacak şekilde büyüdü ve özellik seçimi, cinsiyet seçimi ve hastalık direnci içeren genetik tarama ve manipülasyon önerdi. Muhalifler öjeni biliminin ebeveynlerin doğmamış çocuklarını korumalarına yardımcı olmaktan daha fazlasını yaptığını öne sürüyor; bunun yerine, insanların algıları üzerinde zararlı etkileri olduğunu ve ırksal eşitsizliği artırdığını söylüyorlar.
Hastalık Taraması
Modern öjeni, hekimlerin 400 kalıtsal koşulu taramasına izin vererek ebeveynlere doğmamış bebeklerin doğru bir görüşünü almasını sağlıyor. Çocuğun gelecekteki tıbbi ihtiyaçları ve çocuk doğduğunda proaktif olarak bu ihtiyaçları karşılayabilmesi. Potansiyel koşulları teşhis etme ve yok etme yeteneği, modern bilim için hala çok ileri düzeydedir, ancak proaktif olarak koşullarla yüzleşme yeteneği, ebeveynlere kendilerini hazırlamaları ve çocuk doktorlarının çocuklarının gelecekteki sağlıkları hakkında ne bekleyeceklerini bilmeleri için bir fırsat verir.
İmplantasyon Öncesi İmplantasyon Teşhis
İmplantasyondan önce numunelerdeki genetik bozuklukları teşhis etme yeteneği, kadınların negatif genetik sonuç içermeyen erkek donör numuneleri seçmesini sağlar. Down sendromu, kalıtsal kolon kanseri ve kalıtsal meme kanseri gibi kalıtsal koşullarla ilişkili genetik belirteçler içerdiği tespit edilen erkek örnekler elimine edilebilir. Avantaj, biyolojik baba tarafından aşağılanan kalıtsal koşullar konusunda çocuğa kapsamlı bir koruma sağlamaktır. Çocuk hala anneden kalıtsal genetik koşullara karşı hassastır; bununla birlikte, bu potansiyel genetik mirasçıların yarısının genetik hastalıklardan geçmesini engeller.
Cinsiyet Kontrolü
Bir çocuğun cinsiyetini kontrol etme yeteneği öjeni biliminin bir avantajı olarak kabul edilirken, bu yetenek bir değerlendirme yapmaya zorlar bilimin motivasyonu. Etik uzmanları, cinsiyet seçiminin aile cinsi cinsinin bir biçimi olarak (yani, ikinci çocuklarının ilk çocuklarının tersi olan cinsiyetini seçerek) doğum öncesi klişeleşmeyi engelleyebileceğini iddia ediyorlar. Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere pek çok ülkede, kadına karşı erkek için öjeni kullanımının toplumsal cinsiyet yanlılığı olarak kullanılmasına neden olabilecek kültürel bir üstünlük algısı var.
Medeni Haklar
II. Dünya Savaşı'na kadar süren Nazi partisi, ırksal nüfus artışını öjeniklerle kontrol altına almaya çalışan bir zorunlu sterilizasyon programı başlattı. Modern öjeni bilim adamları, lider Adolf Hitler'in eylemlerine karşı çıkarken, bu tür önlemler öjeniğin toplumsal gündeme uygulandığında olası kötüye kullanılmasını ve sivil hakların ihlal edilmesine istekli olduğunu göstermektedir. Öjeni karşıtları öjeniklerin diğer ülkelerde de benzer amaçlarla kullanılabileceğinden korkuyor ve bu da tıbbi bir ırk temizliği veya baskı yöntemi sunuyor.