Herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığınızda ne olur? Hayvan krallığında, tehlike ile karşı karşıya kalındığında vücutta aktifleşen bir savaş ya da uçuş sendromu vardır. Başka bir deyişle, böbreküstü bezleri vücudu korumak için aktive edilir. Bu olduğunda andrenerjik sistem devreye girer. Sistem, "sempatomimetrik" olarak da bilinen adrenerjik agonistleri serbest bırakır. Bu isim, sempatik sinir sisteminin semptomlarını taklit edecek özelliklerinden türetilmiştir.
Katekolaminler nelerdir?
Katekolaminler, bir insan herhangi bir türle karşılaştığında adrenal bezler tarafından salınan hormonlardır. Stres Bu, kişinin hayatta kalması için aktif hale getirilmiş olan böbreküstü bezleri tarafından verilen bir savaş ya da uçuş tepkisidir. Katekolaminlerin rolü solunum hızını, kalp atış hızını, kan basıncını, kas gücünü ve zihinsel uyanıklığı arttırmaktır. Dövüş-uçuş sendromunun vücuttaki işlevlerini desteklemek için kan akımı deriden alınır ve bu amaçla beyne, böbreklere ve kalbe yönlendirilir. Vücuttaki bazı katekolamin örnekleri, adrenalin veya epinefrin, dopamin ve norepinefrindir.
Katekolamin olmayanlar nelerdir? Bu ilaçlar çekirdekte katekol içermez. Bu ilaçların bazı örnekleri efedrin, fenilefrin, amfetamin, metatraminol ve metoksamindir. Bu ilaçlar, kan hücrelerinin daralmasına karşı, kas gevşemesini kolaylaştırmak, burun ve göz dekonjesyonu ve bronşların dilatasyonu gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisi için kullanılır.
Farklar
katekolaminler ve katekolaminler, biri vücutta üretilir, diğeri vücutta katekolaminler ile aynı reaksiyonu üreten bir ilaç grubuna verilen addır. Non-katekolaminler, dolaylı etkili, doğrudan etkili ve çift etkili olabilir. Doğrudan etkili olmayan katekolaminler, özellikle alfa ve beta reseptörlerini uyarmak için kullanılır. Bunlara izotharin, terbutalin ve albuterol, çift etkili olanlar ise efedrin içerir.
En Önemli Farklılıklar
Katekolaminler her zaman ve sadece doğrudan etkilidir. Öte yandan, katekolaminler direkt, dolaylı ve çift etkili olduklarından operasyon sonrası uygulanabilirler, daha uzun süre dayanırlar ve kan beyin bariyerini geçme kabiliyetine sahiptirler. Çoğunlukla yakın ölüm vakalarında kullanıldığında, katekolaminler, birden fazla yoldan hayat kurtarıcı ilaçlar olarak kabul edilir.
, , ] ]