Zekanın gelişimi, bilinçli düşünce ve problem çözme yeteneği olarak tanımlanan bilişsel gelişim bebeklik döneminde başlar ve yetişkin yaşamı boyunca devam eder. Genetik olarak, bebekler tanımlanmış bir bilişsel çerçeveyle doğarlar, ancak onların kendi genetik potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olan deneyimlerin manzaraları ve sesleridir. Beyin büyümesi tutuşur ve duyular uyarıldığında ortaya çıkar. Doğumdan yaklaşık 8 yaşına kadar, genç beyin özellikle öğrenmek ve bağlantılar kurmak için hazırlanmıştır. Sevgi ve sıcaklık ya da stres ve çatışma ile dolu olsun, öğrenme ortamı da bilişsel gelişmeyi etkiler.
Plastisite
Beyin beyni, emrinde sayısız aletle, ancak çok az değerli bilgiyle doğar. Ağlayabiliyor, yemek yiyebiliyor, uyuyabiliyor ve uyanık kalabiliyor. Küçük olmasına rağmen, tecrübe ile toplanması gereken bir bilgi dünyası ile karşı karşıya. Sinirbilimciler tarafından "plastiklik" olarak adlandırılan bu esneklik gücü, her çocuğa olasılık armağanını verir. Plastisite çocuğun durumuna bağlı olarak bir nimet, bir lanet veya arada bir yerde olabilir. Tüm duyuları harekete geçiren zenginleştirici deneyimlerle dolu bir yaşam göz önüne alındığında, çocuk tam potansiyeline ulaşma kapasitesine sahiptir. Nöronal büyümeyi hızlandırmak için gerekli stimülasyona sahip olmayan bir yaşam, bilişsel ve gelişimsel büyümeyi engelleyebilir.
Deneyimler
Bilişsel gelişim, duyuların sağladığı uyarıma bağlıdır. Beş duyudan herhangi biri - dokunma, görme, ses, tat veya koku - aktive edildiğinde, beyinde elektriksel aktivite meydana gelir. Her duyusal deneyim sinir devrelerini uyarır, böylece daha güçlü bir bağlantı oluşturur. Öğrenme, sinir devreleri tekrarlama ile güçlendirildiğinde gerçekleşir. Zamanla, diğer sinir devreleri kullanım eksikliği nedeniyle etkisiz hale gelir. "budama" denilen bir süreçte düşer. Budama, sinirsel işlemeyi düzenleyerek daha güçlü devrelerin daha verimli çalışmasını sağlar. Çocukların yürümeyi, konuşmayı ve diğer becerileri geliştirmeyi bilerek budama yoluyla gelirler.
.
İlişkiler
Belki de en önemli ve çoğu zaman göz ardı edilen bilişsel gelişim yönü insan kalitesidir. ilişkiler. Bebeklikten itibaren, bir çocuk ihtiyaç duyduğunu iletişimi sağlayarak öğrenir. İnsan tepkisinin hızlılığı ve kalitesi iletişimi daraltır. Sevgi dolu bir dokunuş, hızlı tepki ve olumlu sözlü geribildirim, ilkel sinir yollarını heyecanlandırıyor. Hareketlerinizi açıklama, dünyanın ayrıntılarını açıklama ve sizi çevreleyen şeyi göstermek, tatmak, hissetmek, koklamak ve dinlemek için zaman ayırmak, çocuğunuza bilgi hazinesi sağlar. Bu erken iletişim biçimleri sağlıklı sosyal bağlar ve bilişsel gelişimde kilit rol oynayan sözel edinimi ve duygusal kontrolü desteklemek için gerekli olan iskeleyi yaratır.
Suistimal ve İhmal
Duyusal stimülasyondan mahrum bırakılmış bir çocukluk Beyin çalışmak için çok az. Kötüye kullanma ve aşırı stres, hayatta kalmaya böyle bir talep koyarak, zihinsel kalkınmaya tahsis etmek için çok az zaman veya enerji kalmayacak şekilde talepte bulunmasına yol açıyor. Yoksunluğun önemli olduğu aşırı durumlarda, beyin büyüklüğü fiziksel olarak küçülür. İstismar ve ihmalin uzun vadeli etkileri arasında azalmış beyin fonksiyonu, kaygı ve panik bozuklukları, dikkat ve hafıza fonksiyon bozukluğu vardır.
, , ] ]