Bütün ebeveynler, çocuklarına, başkalarına saygılı davranan ve güçlü bir ahlaki bütünlüğe sahip olan iyi ve kibar bir insan olmalarını ister, ancak çoğu çocuklarına nasıl güçlü bir ahlaki temel vereceğinden emin değildir. Bazı teoriler ahlakın doğuştan olduğunu iddia ederken, diğerleri çocukların gençlik yıllarına kadar ahlaki anlayışı anlamadıklarını söylüyorlar.
Piaget'in Teorisi
Ahlaki gelişime odaklanan ilk psikologlardan biri olan Jean Piaget Chicago’daki Illinois Üniversitesi’nde eğitim psikolojisi profesörü olan Larry Nucci’ye göre bu ahlaki gelişimsel bir süreç. Küçük çocukların ahlaki akıl yürütme kavramını anlamadıklarını, ancak kurallara ve cezalara göre hareket ettiklerini buldu. Piaget, küçük çocukların bencillik bir bakış açısına sahip olduğunu ve empati eksikliği olduğunu açıklar. Yalan söylemenin yanlış olduğunu biliyorlar çünkü yaparlarsa başları derde girecek. Çocuklar büyüdükçe ve başkalarının duygularını ve bakış açılarını anlamaya başladıkça, ahlaki akıl yürütme yetenekleri geliştirir. Daha büyük çocuklar, yalan söylemenin birinin duygularını incitebileceğini veya saygısızlık edebileceğini anlar. Çocuklar büyüdükçe, adalet kavramını daha iyi anlayabilir ve bunu ahlaki kararlara uygulayabilirler.
Kohlberg'in Teorisi
1970'lerde Lawrence Kohlberg, çocukluk çağında ahlaki akıl yürütmenin 6 aşamasını belirledi. İlk aşamada, çocuklar sadece kurallara duyarlıdır, çünkü cezadan kaçınmak isterler. 2. Aşamada Nucci'ye göre, çocuklar kendi çıkarları nedeniyle kurallara uyuyorlar ve kendi çıkarlarına uygunsa kuralları kırabilirler. 3. Aşamaya geldiklerinde, çocuklar ne beklediklerine göre doğru olanı anlamaya başlarlar ve kuralları iyi takip ederler çünkü "iyi" bir erkek veya kız olmak isterler. 4. Aşamada çocuklar toplumun düzenini korumak için oluşturulan yasalar ve normlar açısından neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirlemeye başlarlar. Genellikle ergenliğe kadar ulaşılamayan 5. Aşamada çocuklar, farklı insanların farklı ahlâklara, görüşlere ve değerlere sahip olduğunu ve yasaların sosyal sözleşmeler olarak kabul edildiğini anlamaya başlar, bu da toplumun düzeni sağlamak için yasalar içerisinde hareket etmeyi kabul ettiği anlamına gelir. Aşama 6, sosyal düzeni korumak için değil, tamamen empati ve adalet uğruna haklı olmayı içeren daha teorik bir evredir ve Kohlberg, birçok insanın bu aşamaya asla ulaşamayacağına inanıyordu.
Domain Teorisi
Elliot Turiel'in etki alanı teorisine göre, çocukların ahlaki gelişimi doğrusal bir yol değildir, deneyimleri ve zarar, refah ve adalet kavramlarından etkilenir. Nucci, Turiel'in ahlaki kurallar arasında - takip ettiğimizlerin diğerleri üzerinde etkileri olduğu için - ve sözleşmelerin - toplumun daha sorunsuz çalışmasını sağladığı için izlediğimiz kurallar arasında ayrım yaptığını yazıyor. Örneğin, ahlaki bir kural başka bir çocuğa vurmak olmaz, çünkü bu acıya neden olur. Geleneksel bir kural sınıfta bağırmak olmazdı. Küçük çocuklar bu ikisi arasında ayrım yapamazlar, fakat daha yaşlı olanlar yapabilir ve ahlaki kuralların doğrudan yanlış ayırt ettiğini anlarlar.
Ahlak ve Empati
Yukarıda özetlenen teorilerin aksine, Profesör Alison Gopnik Berkeley'deki California Üniversitesinde psikoloji bilimi, çocukların çok küçük yaşlardan itibaren bazı ahlak temellerinin bulunduğunu yazıyor. Piaget ve Kohlberg, küçük çocukların ahlaki anlayamadıklarına dair teorik olsalar da, diğerleri için empati duymadıkları için Gopnik, bebeklerin empatik olduğunu ve doğuştan başkalarıyla özdeşleşebileceğini yazıyor. 18 aylıkların isteyerek başkalarına istediklerini verdiklerini ve her ikisinin de kendi çıkarlarına hizmet etmeyen ahlaki olarak doğru davranışlarda bulunanlara yardım etme yolundan çıktığını buldu. İki buçuk yaşına kadar, çocuklar bir kuralı çiğnemekle zarar vermek arasında ayrım yapabilirler ve kuralların zaman zaman değişebileceğini veya bir yerden bir yere değişebileceğini, ancak başkalarına zarar vermenin her zaman yanlış olduğunu anlarlar. Turiel'in teorisinin doğrudan reddedilmesi. 3'te çocuklar kasıtlı olarak bir şeyler yapmak ile kazalar arasındaki farkı anlayabilir. Örneğin, yanlışlıkla birisine çarpmanız sorun değil, ancak bir sınıf arkadaşını isteyerek zorlamak yanlış.
Ahlaki Gelişimi Nasıl Teşvik Edersiniz?
parenting.com'a katkıda bulunan Dr. Marianne Neifert'e göre, ebeveynler çocuklarının güçlü ahlaki değerler geliştirmelerine yardımcı olabilir. Birincisi, çocuğunuzun değerli ve sevilmiş hissettiğinden emin olun, çünkü bu sizi memnun etmeye ve daha fazla işbirliğine girmeye motive edecektir. Küçük çocuklarla, duygularını çözmelerine ve anlamalarına yardımcı olmaları, ahlaki olarak doğru davranışlara yol açan empati kurmalarına yardımcı olabilir. Sadece yanlışları cezalandırmak yerine, çocuğunu takdir edebileceği bir şey yaptığında öv. Hikayeleri, çocuğunuzla iyi ahlaki derslerle paylaşın. Genel olarak, iyi ahlak öğretmenin en iyi yolu, onları kendiniz sergilemektir. Çocuklar gözlemleyerek en iyisini öğrenirler. Küçük çocuğunuzun babana yalan söylemesini izlerse gerçeği söylemesini bekleyemezsiniz.
, , ] ]