Erik Erikson'a göre, ergenler sağlıklı, iyi ayarlanmış ve mutlu yetişkinler haline gelmek için iki büyük krizi çözmelidir. Erikson’un psikososyal insan teorisi ölüme doğumla ilgilidir ve bir sonraki gelişim aşamasına geçmeye hazır olmak için belirli mücadeleleri tamamlaması gerektiğini ileri sürer. Bu teoriye göre, depresyon ile mücadele eden gençler, iki önemli krizden birini başarıyla geçemeyebilirler.
Erikson'un Psikososyal Gelişim Teorisi
ölüme doğum. Bebeklik ile 18 ay arasında, bebekler güvensizliğe karşı güvensizlikle mücadele eder. Erickson'un utanç ve şüphe karşısında özerklik dediği ikinci kriz, 2 ile 3 yaş arasında gerçekleşiyor. Okul öncesi yıllarda çocuklar, suçlamaya karşı inisiyatif olarak adlandırılan üçüncü krize geçer. 6-11 yaş arası çocuklar, sanayiye karşı aşağılıklıkla mücadele eder ve yeteneklerinde yetkin olma konusunda çalışırlar. Ergenler, kimliğe karşı kimlik karmaşası ile mücadele eder ve daha sonra mahremiyete karşı tecrit. Erikson'un durgunluğa karşı üretkenlik dediği yedinci aşamada; 40 ile 65 yaş arasındaki yetişkinler, iş krizlerini ebeveynlikle karşılaştırmalı olarak çözmelidir. Son aşamada, 65 yaşın üzerindeki yetişkinler umutsuzluğa karşı ego bütünlüğü ile karşı karşıyadır. Erikson'ın teorisi, herkesin bir sonrakine geçmek ve sağlıklı, iyi düzenlenmiş bir yetişkin olmak için her aşamayı başarıyla tamamlaması gerektiğidir.
İlk Ergen Kriz
Erikson'un ilk ergen krizi sırasında, kimlik ve kimlik karmaşası Gençler, bireysel akranlarına uymaya devam ederken bireysel kimliklerini oluşturma göreviyle yüz yüze geliyorlar. Seven Counties Services Inc.’e göre, Erikson’un teorisi, başarılı gençlerin “bireysel kimliklerini net bir şekilde anlamalarına ve bu“ benliği ”başkalarıyla kolayca paylaşabilmelerine olanak sağladı. Bu, kişiliğini korurken sağlıklı ilişkiler kurabilen kendine güvenen bir insan yaratır. Erikson, bu krizde başarılı bir şekilde ilerlemeyen gençlerin, kim oldukları ve sosyal olarak tecrit edilebilecekleri veya aşırı bir üstünlük duygusu geliştirdikleri konusunda kafasının karıştığını teorilediler. Bu yaşta sıkışan gençler genellikle yetişkinler olarak duygusal olarak olgunlaşmamışlardır.
İkinci Ergen Krizleri
Tipik olarak geç ergenlik ile erken yetişkinlik arasında ortaya çıkan ikinci ergen krizi mahremiyete karşı izolasyondur. Bu kriz gençlerin yakınlık doğasının dengeli sevgi ve destek alma ve verme ile ilgili olduğunu anlamalarını gerektirir. Gelişimin bu psikososyal aşamasında, Erikson, başarılı gençlerin yakın aileleri ile yakın dostluklar ve sağlıklı ilişkiler kurabilecekleri ve koruyabilecekleri teorisini ortaya koydu. Bu krizi çözemeyen gençler uzak ve sosyal açıdan yalıtılmış hale geliyor. Seven Counties Services Inc. ayrıca bağımlı veya ihtiyaç sahibi olabileceğini ve duygusal olarak savunmasız hissetme eğiliminde olduklarını bildirdi. Bu krizin üstesinden gelememek duygusal gelişimin bu noktada durmasına, yalıtılmış ve yalnız yetişkinler yaratmasına neden olmaktadır.
Psikososyal Gelişim ve Ergen Depresyonu
Ergenler “Ben kimim?” Sorusuna cevap vermeye çalışıyorlar. genç, cinsel, sosyal ve mesleki dahil olmak üzere çeşitli kimlikler kurar ve bu önemli strese neden olabilir. Depresyon, bu stresler, olgunlaşmamışlık ve bağlanma yetersizliğinin, bir gencin akıl yürütme ve günlük yaşamla başa çıkma yeteneğini etkilemek için bir araya gelememesi durumunda ortaya çıkabilir. Erikson’un teorisi, ergenler gelişim sürecinin bu aşamasında kimlik sorunlarına başarılı bir şekilde cevap veremediklerinde, sonunda depresyona yol açabilecek yetersizlik ve umutsuzluk duygularını deneyimleyebileceklerini tahmin ediyor.
, , ] ]