Hamilelik sırasında fiziksel aktiviteye ayak uydurmak, sağlıklı bir gebelik kilosunu korumanıza ve yorgunluk ile savaşmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda uzun çalışma ve teslimat saatlerinin yanı sıra toparlanmaya hazırlayan dayanıklılığın geliştirilmesine de yardımcı olur. İlk üç aylık dönemde birçok orta şiddette egzersiz yapılabilir. Ancak, bazı faaliyetler ekstra önlemler gerektirecek ve diğerlerinden tamamen kaçınılmalıdır.
Faydaları
Egzersiz, kilonuzu kontrol etmek, yorgunlukla savaşmak ve hamilelik sırasında dayanıklılığı artırmaktan daha fazlasını yapar. Hamilelik boyunca düzenli fiziksel aktivite yapmak, hamilelikle ilgili diyabet ve yüksek tansiyon gibi hamilelikle ilgili durumları önlemenize yardımcı olur. Egzersiz ayrıca doğum sonrası depresyonu önlemeye yardımcı olur. Düzenli egzersiz, sırt ağrısı gibi hamilelik rahatsızlıklarını azaltır. Bu faydaları en üst düzeye çıkarmak için her gün 30 dakika egzersiz yapmak için yavaş çalışın.
Önlemler
Vücudunuz hamilelik sırasında biraz daha fazla istirahat ve bakım ister, ancak hamileliğin erken döneminde hafif ve orta dereceli fiziksel aktivite yapmak güvenlidir. . Amerikan Hamilelik Derneği’ne göre, egzersiz düşük yapma riskinizi artırmaz. Ancak, halsizlik ve dehidrasyondan kaçınmak için ekstra önlemler almalısınız. Temassız takım sporlarından hoşlanıyorsanız, hamileliğinizle sizinle birlikte oynayan herkesi bilgilendirin.
Gebelik Güvenli Egzersizler
Hamilelikte düşük etkili egzersizlerin çoğu uygundur. Günde 30 dakika yürümek, vücudunuza ciddi bir yük getirmeden, orta derecede aerobik egzersiz yapmanın avantajlarını sunar. Yüzme, sabit bisiklet ve kürek çekme, hamilelik sırasında da güvenli alternatiflerdir. Ayrıca, bazı hastaneler ve fitness merkezleri özellikle hamile kadınlar için yoga veya diğer düşük etkili egzersiz sınıfları sunmaktadır.
Değişiklik Gerektiren Egzersizler
Hamileliğin erken döneminde, bazı egzersizler ile ağırlık egzersizlerine devam edebilirsiniz. Amerikan Hamilelik Derneği’ne göre, bel kaslarınızı zorlayan egzersizlerden kaçınılmalıdır. Hamileliğiniz ilerledikçe beliniz giderek geriliyor. Ağır ağırlıklar geçirin ve tonu geliştirmek için daha küçük ağırlıklar veya bantlar kullanın. Bisiklete binmek veya yürüyüş yapmak için, düşme yaralanmalarını önlemek için pistlerin ve yolların düz yüzeyine yapışınız.
Kaçınılması Gereken Egzersizler
Hamileliğin erken dönemlerinde çoğu egzersiz güvenli olsa da, bazı etkinliklerden hep birlikte kaçınmalısınız. Hamilelik sırasında rugby, futbolla mücadele veya güreş gibi temaslı sporlardan kaçının. Ek olarak, yokuş aşağı kayak ve paten yapma gibi düşme riski yüksek olan faaliyetlerden uzak durun. İlk trimesterin sonundan önce sırt üstü düz yatmayı içeren egzersizler yapabilirsiniz. İkinci ve üçüncü trimesterde, bu pozisyonda yatma bebeğinize kan akışını azaltacağından, bu egzersizlerden kaçınılmalıdır.
, , ] ]