Güvensizlikten kaynaklanan sıkıntı, sık sık kendine güven sorunları olan gençlerde görülür. Ailenin ve arkadaşların sürekli yandaşlığına ihtiyaç duyuyorlarmış gibi davranmakla birlikte, sarhoş gençler genellikle kişisel çıkar eksikliği gösterecek ve boğucu veya kıskanç davranış sergileyecektir. İhtiyacı olan davranışlar ilişkilerini zorlayabildiğinden, ebeveynler gençlerindeki yapışkanlık belirtilerine karşı uyanık olmalıdırlar.
Kişisel Planlar ve İlgi Alanları
Yapışkan gençler gençlerin sık sık kendi çıkarlarına sahip değildir. Bir arkadaş veya aile üyesi içermeyen spor veya hobiler. Bütün gün ya da hafta sonu bekleyebilirler, bir arkadaş ya da ilgisini çekmeyi, kendi planlarını yapmayı istememeyi veya aramayı sevmeyi severler. Cimri gençlerin sık sık tek bir yakın arkadaşı olur ve arkadaşlık sona erene kadar bu arkadaşın çıkarlarını kabul eder ve sonra genç yeni arkadaşın çıkarlarını benimseyen yeni bir arkadaş bulur. Örneğin, bir genç kız birden en iyi arkadaşı dersleri aldığı için aniden yoga ile ilgilenebilir, o zaman basketbol oynayan yeni bir arkadaşla tanışırsa, spora önceden ilgi duymasa bile, tüm oyunlara girmeye başlar. Tersine, normal gençlerin zaman içinde ve çok sayıda arkadaşlık yoluyla sabit kalan, aslında kendi çıkarlarını paylaşan insanlara çeken kendi çıkarları vardır. Maria R.T. Nebraska Üniversitesi Ergen Uzmanı de Guzman, çocukların yalnızca bir ya da iki yakın arkadaşı olduğu erken çocukluktan farklı olarak, normal gençlerin çok sayıda arkadaşlık geliştirdiğini ve farklı gruplar arasında farklı ilgi alanlarına sahip olduğunu belirtiyor.
Kişisel Alan
Yapışkan davranışı olan gençler zaman geçirmek konusunda kendi başlarına zorluk çekerler. Okula gitmek ya da kütüphaneye, alışveriş merkezine ya da süpermarkete gitmek gibi en sıra dışı etkinlikleri bile yapabilmek için bir arkadaş ya da aile üyesine ihtiyaç duyarlar. İyi ayarlanmış bir genç kendi başına zaman geçirmeyi önemsemez ve kendi kimliğini keşfetmeye çalışırken aktif olarak yalnız bir zaman arayacaktır. Yazar ve çocuk psikoloğu Peter Marshall, Ph.D., yalnızlığın gençler için önemli olduğunu, çünkü kim olduklarını ve kim olmak istediklerini bulmak için okul, ilişkiler ve yaşam gibi şeyler hakkında düşünmeye ihtiyaçları olduğunu belirtti. br> Obsesif Davranış
Arkadaş ve aile üyelerini boğmak, gençlerde yapışan davranışa işaret eden bir işarettir. Onlardan haber almadığı için sürekli olarak arkadaşlarını ya da erkek arkadaşını aramak ya da mesajlaşmayı düşünmek, çocuğunuzun ciddi güvensizlik sorunları olabileceğinin bir göstergesi. Her zaman ailesinin nerede olduğunu bilmek veya her aile konuşmasında veya kararında bulunmaya ihtiyaç duymak da muhtaç davranışı işaret edebilir. Kendi içlerinde güvende olan gençler ve ilişkileri başkalarına bir mola verir ve en azından ara sıra diğerlerinden de bir molaya ihtiyaç duyarlar.
Kıskançlık
Biraz kıskançlık, kız arkadaşının dışarı çıktığı zamanlar gibi normaldir. Cuma gecesi onunla arkadaşlarıyla birlikte, aşırı ya da irrasyonel kıskançlık, güvensizliğin kesin bir belirtisidir. Çocuğunuzun aşırı sinirlenmesi gibi sağlıksız kıskançlık, çünkü en iyi arkadaşı hafta sonu için bir kamp gezisinde babasıyla birlikte gitti, gençinizi o hafta sonu yapacak hiçbir şeyle bırakmadan, gençinizin yapışkan bir davranış sergileyebileceği bir kırmızı bayrak. Daniel Tomasulo’ya göre, Pennsylvania Üniversitesi’nde profesör, bir genç bir kişiye aşırı bağımlı olduğunda, karşılığında arkadaşının aynı dikkatini çektiğini hissetmiyorsa hayatını perişan edebilir.