|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Adrenal Hipofonksiyonun Belirtileri

Böbreküstü bezi, vücuttaki çeşitli işlevleri etkileyen hormonları üretir. Bu hormonların bazıları kortizol, aldosteron ve testosteron gibi androjenlerdir. Böbreküstü bezleri az ya da çok etkileyici olduğunda, bu hormonlardan düşük miktarda üretirler. Aynı zamanda adrenal yetmezlik olarak da adlandırılan adrenal hipofonksiyonu, otoimmün hastalık da dahil olmak üzere çeşitli koşullardan kaynaklanır. Adrenal hipofonksiyon tedavisi, semptomları doğru bir şekilde tespit edildikten sonra kullanılabilir. . Adrenal yetmezlik, hipofiz sorunları nedeniyle ortaya çıktığında, buna ikincil adrenal yetmezlik denir. Böbreküstü bezleri ile ilgili sorunlar bu soruna neden olur. Ulusal Endokrin ve Metabolik Hastalıklar Bilgi Servisi, Addison hastalığının yaş veya cinsiyete bakılmaksızın her 100.000 kişiden 1 ila 4'ünü etkilediğini bildirmektedir.

Belirtiler

Kortizol, adrenal hipofonksiyonunda eksik olan hormonlardan biridir. işlevleri, kalp ve damar sistemindeki kalp ve kan damarlarının bakımıdır. Ayrıca kan basıncını ve bağışıklık sisteminin enflamatuar tepkisini düzenler. Ek olarak, kortizol kandaki glikoz miktarını kontrol eder. Aldosterone, vücutta tutulan sodyum miktarını ve vücudun ne kadar potasyum alacağını düzenleyerek kan basıncını ve vücudun su ve tuz dengesini düzenler.

Adrenal hipofonksiyonunda hormonal fonksiyonun bozulması, düşük kan basıncı gibi semptomlara yol açar. , düşük kan şekeri, tuzlu yiyecekler için terleme ve özleme. Adrenal hipofonksiyonun diğer yaygın semptomları, kadınlarda daha da kötüleşen halsizlik, kilo kaybı, kas zayıflığı, iştahsızlık, baş ağrısı ve düzensizlik gibi dönemleri içerir.

Nedenleri

Adrenal hipofonksiyonunun birden fazla nedeni vardır. Yetersiz kan temini veya hipofiz tümörü gibi beyinde hormon üreten bir bez olan hipofiz bezindeki bir problem sekonder adrenal yetmezliğe neden olabilir. Hipofiz bezi kortizol üretimini kontrol eden bir hormon olan kortikotropini üretir. Bu hormon, adrenal bezleri kortizol üretmeye teşvik eder. Hipofiz bezi yeterince kortikotropin üretemiyorsa, adrenal bezlerin kortizol üretimi, yeterli stimülasyon eksikliği nedeniyle düşer.

Otoimmün bir tepki de adrenal hipofonksiyonuna neden olabilir. Vücudun bağışıklık sistemi adrenal bezlere saldırdığında, primer adrenal yetmezlik veya Addison hastalığı da ortaya çıkabilir. Hastalık süreçleri ayrıca adrenal bezlerin aktivitesini düşürebilir. Merck Manual Home Edition'a göre, Addison hastalığının yüzde 30'u, tüberküloz, kanser ve diğer hastalıklar gibi enfeksiyonların neden olduğu adrenal bezlerin imha edilmesinden kaynaklanmaktadır.

Tanı

Doktorlar adrenal teşhisi için çeşitli testler kullanır yetmezliği. Kan testleri, hastalığın mevcut olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmak için vücuttaki kortizol, kortikotropin, sodyum ve potasyum seviyelerini kontrol eder. Adrenokortikotropik hormon stimülasyon testi de tanıda yardımcı olabilir. ACTH olarak da bilinen sentetik kortikropropin verilmesini içerir. Doktorlar kortizol seviyelerini testten önce ve sonra ölçerler. Adrenal yetmezliği olan hastalar, kortizol seviyelerinde bir değişiklik olmadığını gösterebilir. Adrenal bezler ve vücuttaki diğer alanlar, adrenal hipofonksiyona neden olabilecek anormallikleri gösteren bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme teknolojisi ile de görselleştirilebilir.

Tedavi

Adrenal hipofonksiyonun veya bununla birlikte adrenal yetmezliğin tedavisi eksik adrenal hormonların sentetik olanlarla değiştirilmesini içerir. Hidrokortizon, doktorların kortizol yerine kullandıkları bir ilaçtır, fludrokortizon ise aldosteron yerine kullanılır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]