Kortizol, egzersizin fiziksel stresi gibi, strese cevap olarak adrenal bezleri tarafından üretilen bir hormondur. Kortizol, glukokortikoidler olarak adlandırılan bir grup hormondan biridir. Bu hormonlar, glikoz üretimi üzerindeki etkileriyle adlandırılır. Etkileri arasında, yüksek kortizol seviyeleri, hücrelerinizin artan stresle başa çıkabilmeleri için hazır bir enerji kaynağı oluşturmak üzere amino asitleri glikoza dönüştürmesi için karaciğerinizi uyarır. Bilim adamları, çeşitli koşullar altında karbohidrat tüketiminin kortizol seviyeleri üzerindeki karmaşık etkilerini araştırdılar.
Testosteron /Kortizol Oranı
Kuzey Carolina Üniversitesi, Chapel Hill'de egzersiz ve spor bilimleri bölümü. Testosteron /kortizol oranı, aşırı egzersiz ve stres için bir gösterge olarak kullanılır. Çalışmada, düşük karbonhidrat diyeti yiyen - karbonhidrattan yaklaşık% 30 kalori içeren - ve yoğun bir eğitim almış katılımcılar, dört günlük çalışma süresi sonunda testosteron-kortizol oranlarının daha düşük olduğunu gösterdi. Sonuçlar, düşük karbonhidrat alımından ortaya çıkan kortizolde potansiyel bir yükselmeye işaret etmektedir. Çalışma, “Avrupa Uygulamalı Fizyoloji Dergisi” nin Nisan 2010 sayısında yayınlandı.
Obezite Etkileri
Maastricht Üniversitesi, Hollanda, insan biyolojisi bölümündeki araştırmacılar, kortizol seviyelerinin Hollanda'da azaldığını bildirdi. Yüksek proteinli ve yüksek yağlı öğünlerin ardından 3 saat ve obez çalışma katılımcılarında üst üste dört gün içinde yüksek karbonhidratlı bir öğüne yanıt olarak arttı. Araştırmacılar, protein ve yağın kortizol tepkisini azalttığı, ancak karbonhidrat eklenmesinin kortizolde bir düşüşü önlediği sonucuna vardılar. Çalışma, “Fizyoloji ve Davranış” dergisinin Aralık 2010 sayısında yayınlandı.
Oksidatif Stres
Yüksek karbonhidrat tüketimi kortizol tepkisini azalttı, ancak dayanıklılık sporcularında oksidatif stresi azaltmadı. Appalachian Eyalet Üniversitesi, Boone, Kuzey Carolina'da sağlık, eğlence ve egzersiz bilimleri bölümü. Benzer şekilde, katekolaminler olarak bilinen stres hormonları karbonhidrat tüketimi ile azalır. Bu hormonlar yüksek seviyelerde biriktiklerinde okside olabilirler ve bu da tehlikeli serbest radikallerin üretimine yol açar. Çalışmada, koşullanmış maraton koşucuları, karbonhidrat içeren sıvıları içerken maksimum aerobik kapasitelerinin yüzde 70'inde 3 saat boyunca koştular. Egzersiz sonrası kortizol düzeyleri karbonhidrat grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü; bununla birlikte, oksidatif stres seviyesi, iki grup arasında aynıydı; bu, yoğun egzersiz sırasında karbonhidrat takviyesinin, stres hormonlarının seviyelerini azalttığı ancak egzersizin oksidasyon etkilerine karşı koruma sağlayamayacağı anlamına gelir.
Azalmış Kas Hasarı
İnsan Hareketi Çalışmaları Okulu, Charles Sturt Üniversitesi, Bathurst, Avustralya tarafından yapılan bir araştırma, bir karbonhidrat yemeğinin kortizol seviyelerini yüzde 11, amino asitleri olan bir karbonhidrat yemeğinin de kortizol seviyesini yüzde 7 azalttığını ve bir grup eğitimsiz genç erkekte azaldığını tespit etti. Çalışmada katılımcılar, ağırlık kaldırma seansları sırasında öğünlerini tüketmişlerdir. Buna karşılık, yüksek miktarda karbonhidrat içermeyen bir öğün tüketen kontrol grubu, kortizol seviyelerinde yüzde 105'lik bir artış gösterdi. Yüksek karbonhidratlı öğün, egzersizden kaynaklanan kas dokusu hasarının derecesini yüzde 27'ye kadar azalttı. Çalışma, "Metabolizm" dergisinin Mayıs 2006 sayısında yayınlandı.