|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Parkinson Hastalığı Nasıl Miras Edilmektedir?

Kalıtımsallık

Parkinson hastalığının nasıl kalıtsal olduğu belirsizdir. Parkinson hastası olan kişilerin çoğunluğunun, ailede hastalık öyküsü yoktur. Sadece nadir durumlarda Parkinson hastalığı ailelerde görülür. Parkinson Hastalığı Derneği, Parkinson vakalarının yüzde beşinin kalıtsal olduğunu tahmin ederken, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, sayının yüzde 15'te çok daha yüksek olduğunu tahmin ediyor.

Miras Alınan Genler

Mutasyon içeren bazı genler, Parkinson hastalarında, ailesinin öyküsü olan ve Parkinson hastasına daha duyarlı hale geldiğine inanılan hastalarda tanımlanmıştır. Genlerin varlığı, bir kişinin hastalığı alacağını garanti etmez; Bunun yerine, genler Parkinson’u geliştirmeye duyarlılık göstermektedir. Ulusal İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü, Parkinson hastalarının kalıtsal vakalarında mutasyon olduğu tespit edilen yedi geni listeler: SNCA (PARK1), UCHL1 (PARK 5), LRRK2 (PARK8), (PARK3), PARK2 (PARK2), PARK7 (PARK7) ) ve PINK1 (PARK6). Mutasyona uğramış Parkinson genlerinin bazıları, otozomal dominant paternde geçirilir, yani genin sadece bir kopyasının kalıtılması gerekir. Diğer genler otozomal resesif bir paternde geçirilir, yani mutasyona uğramış genlerin iki kopyasının kalıtılması gerekir.

Çevresel Faktörler

Başlangıçta, Parkinson hastalığının tamamen çevresel faktörlerden kaynaklandığı düşünülüyordu. Ailede hastalığın öyküsü bulunmayan durumlarda, yalnızca çevresel faktörler Parkinson hastalarından sorumlu olabilir. Mutasyon geçirmiş Parkinson genleri mevcut olduğunda, çevresel faktörlerin hastalığın başlangıcında en azından kısmi bir rol oynadığı düşünülmektedir. Pestisitlere ve böcek ilaçlarına, folattaki eksikliklere, kafa travmalarına, boyun travmalarına ve kadınlarda düşük östrojen seviyelerine maruz kalmanın Parkinson riskini arttırdığına inanılmaktadır. Bu çevresel faktörlere maruz kalmanın bir kişinin Parkinson hastalığına yakalanacağı anlamına gelmediğini hatırlamak önemlidir.

Antioksidanlar

Antioksidanların yüksek riskli kişilerde Parkinson hastalığının başlamasının önlenmesine yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır ve hastalığı olan kişilerde Parkinson hastalığının ilerlemesini azaltmak. Parkinson için araştırılan antioksidanların bazıları koenzim Q10, kolin, L-tirozin, Omega-3 yağ asitleri, kreatin ve vitaminler, B, C, D ve E'dir.

Genetik Test

Genetik testler mutasyona uğramış bazı Parkinson genlerini saptar. Parkinson için genetik testlerin yararları sınırlıdır. Genlere sahip olmak, mutlaka bir kişinin Parkinson alacağı anlamına gelmez ve genlere sahip olmamak, o kişinin Parkinson almayacağı anlamına gelmez.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]