Parkinson hastalığı, motor sistem bozuklukları adı verilen bir hastalık sınıfına aittir. Motor sistem bozuklukları, nörotransmitter dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybı ile sınıflandırılır. Parkinson hastalığı ilerleyici bir durumdur, bu da zamanla daha kötüye gittiği anlamına gelir. Agresif Parkinson hastalığı, motor sistemi fonksiyonunun hızlı bir şekilde bozulmasına neden olan bir hastalık şeklidir.
Dopamin
Nörotransmiterler, sinir sinyallerinin bir nörondan diğerine sinaps üzerinde iletilmesine izin veren kimyasal habercilerdir. nöronlar arasındaki boşluk. Dopamin, Teksas Üniversitesi'ne göre, duygusal tepkileri, zevk ve acı ile hareketin yorumlanmasını kontrol eden beyin süreçlerini etkileyen spesifik bir nörotransmiterdir. Dopamin içeren nöronlar, beynin orta beyin olarak adlandırılan bir bölümünde kümelerde bulunur. Agresif Parkinson hastalığı olanlarda beynin bu kısmı hızla tahrip olur ve dopamin içeren nöronlar ölür. Bu nedenle, agresif Parkinson hastalığı olanların beyinde dopamin olmadığına çok az sahipler.
Nedenleri
Parkinson hastalığının, genetik ve çevresel faktörlerin bir birleşimi sonucu ortaya çıktığına inanılmaktadır. MayoClinic.com, araştırmacıların Parkinson hastalığı olan hastalarda özdeş olan spesifik gen mutasyonları bulduğunu belirtir. Bazı toksinlere ve virüslere maruz kalmanın ayrıca Parkinson hastalığının gelişimine katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Belirtiler
Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü'ne göre, Parkinson hastalığının dört ana belirtisi titreme, sertliktir , yavaş hareket ve kararsızlık olan bradikinezi. Titreme genellikle ellerde, kollarda, bacaklarda, çenede ve yüzde hafif bir titreme olarak başlar. Agresif Parkinson hastalığı olanlar, şiddetli sarsıntıya dönüşen hafif titreme ile başlayacaktır. Sertlik uzuvlarda ve gövdede sertlik olarak görülür. Agresif Parkinson hastalığı kötüleştikçe, durumu olanlar yürüme ve konuşma zorluğu yaşarlar. Diğer belirtiler arasında depresyon, yutma zorluğu, kabızlık ve cilt problemleri vardır.
Tedavi
Agresif Parkinson hastalığının tedavisi yoktur, ancak ilaçlar bazı semptomların kontrolüne yardımcı olabilir. Parkinson hastalığı için kullanılan ilaçlar beyinde üretilen dopamin miktarını artırarak çalışır. Fiziksel terapi, normal hareketini yeniden kazanma ve sürdürme çabasında Parkinson hastalığı olanlar için de kullanılır. Parkinson hastalığının ciddi şekilde agresif formlarında, kas hareketini kontrol etmek için beyine bir elektrot yerleştirilebilir.
Prognoz
Parkinson hastalığı, tedavi edilemeyeceği anlamına gelen kronik bir durumdur. Parkinson hastalığı olan bazı kişiler, semptomlar nedeniyle günlük yaşamda yalnızca küçük aksamalar yaşar; bununla birlikte, agresif Parkinson hastalığına sahip olanlar genellikle ciddi bir şekilde engellenir ve tekerlekli sandalye kullanılmasını gerektirebilir.