Hem erkekler hem de kadınlar testosteron üretir. Bu hormon hem erkek hem de kadınlarda cinsel sağlık, libido ve ikincil cinsel özelliklerin gelişimi ile iç içedir. Testosteron seviyeleri yaşam boyunca dalgalanmalarına rağmen, ergenlik dönemine özgü cerrahi işlem ve yaşamın belirgin bir şekilde geç kalması için karakteristik bir çalışma şekli izlerler. Bir erkeğin vücudundaki testosteronun çoğu testislerde üretilir, ancak küçük miktarlarda başka yerlerde de yapılır. Aynı şekilde, testosteron bir kadının vücudunda birçok yerde yapılır.
Adrenal Bezleri
Adrenal bezleri böbreklerde süreklidir ve doğrudan her böbreğin üzerine tünemiş olarak bulunur. Adrenal bezlerin iki kısmı vardır: adrenal korteks ve adrenal medulla. MedlinePlus adrenal kortekste az miktarda testosteron üretildiğini açıklıyor. Bu hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi'ne göre, adrenal kortekste yapılan testosteronun erkek özelliklerinin gelişimi üzerinde çok az etkisi vardır.
Yumurtalıklar
Testosteron yumurtalıklarda da yapılır. San Francisco Üniversitesi östrojenin testosterondan yapıldığını ve kadınların yeterince testosteron üretmemesi durumunda östrojen seviyelerinin düşük olacağını, yumurtaların olgunlaşmayacağını ve yumurtlamanın oluşmayacağını açıklar. Testosteron düzeyleri de kadın libidolarına bağlıdır.
İlişkili Problemler
MedlinePlus'a göre, yüksek seviyelerde testosteron infertiliteye, over kanseri ve overde kistlere neden olabilir. Erkeklerde, testosteron seviyelerinin yükselmesi testis kanserine neden olabilir. Testosteron eksikliği, canlılık, kronik hastalık, gecikmiş ergenlik, prolaktinoma ve kısırlığa neden olabilir; testosteron eksikliği hem erkek hem de kadınlarda kısırlık ile ilişkilidir.